Generatiile se schimba, lumea se schimba, totul se schimba. Daca vom intreba de parintii nostri cum ne-au crescut vom putea crede intr-o oarecare masura ca au fost cam pasivi. Asta pentru ca nu erau pe atunci atat de multe lucruri, pentru ca nu existau atat de multe optiuni ca acum. Acum suntem si mai stresati intr-o oarecare masura pentru tot felul de lucruri. Dar am si uitat ce este timpul petrecut cu oameni dragi.
Constatam cu stupoare cu generatiile de copii de acum nu stiu ce inseamna interactiunea intre copii. Prefera sa se joace online, cu tot felul de jocuri si device-uri. Prefera sa stea in fata monitoarelor decat sa fie obositi intr-un joc de alergat intre copii de aceeasi varsta. Si cei care si-ar dori sa aiba parte de asta nu mai gasesc copii cu care sa imparta timpul. Iata cateva idei care sa ii insufle copilului spiritul copilariei adevarate, al vremurilor de alta data:
- Fa o traditie din a merge la cofetarie. Sunt o gramada de cofetarii Bucuresti deci ai de unde alege. Sau mergi la cate una in fiecare zi. O prajitura poate ca nu e delicatesa de pe lume insa ideea in sine de a avea o astfel de experienta, de a iesi in societate conteaza pentru copil.
- Prefera excursiile. Noi locatii, traditii si aspecte de descoperit sunt o maniera de a invata copilul despre diversitatea din lume. Este si asta o forma de educatie.
- Alege timpul liber petrecut in aer liber. De fapt intreg farmecul copilariei este acesta, de a petrece timp afara si de a avea parte de tot felul de jocuri prin care se descopera numeroase aspecte de viata. Invata-l sotronul, saritul de coarda, ratele si vanatorii si tot felul de jocuri care se adapteaza varstei. Invata-l sa imparta si sa se bucure cu altii de varsta lui. Invata-l pur si simplu sa fie deschis si sa prefere sa exploreze lumea exterioara, sa nu ii fie frica sa se joace, sa nu fie timid in asta.
In zilele noastre orice parinte simte la un moment dat nevoia de a-l face pe copil sa fie mai deschis. Suntem parca prinsi in mrejele tehnologiei si uitam sa invatam despre interactiunea cu ceilalti. Asa ca nu lasa sa apuna acele vremuri in care ne intalneam mai des, ne jucam mai mult, aducandu-ti aminte de copilaria ta pana la urma.