Astmul este o boala cronica a plamanilor, caracterizata prin lipsa de aer, apasare in piept, tuse, respiratie suierata etc. In timpul unei respiratii la un plaman normal, fluxul de aer intra si iese din plamani – in cazul unui plaman afectat de astm, caile respiratorii devin inflamate si edematiate.
Caile respiratorii devin sensibile la schimbare care apar in mediul inconjurator si pot aparea crize de astm astfel. In timpul unei astfel de crize, peretii cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul acestora se contracta, iar mucusul este secretat in cantitati tot mai mari. Acest lucru duce la obturarea cailor respiratorii, facand dificila respiratia.
Crizele de astm apar de cele mai multe ori in timpul noptii si in primele ore ale diminetii, insa puterea atacului difera de la persoana la alta. Din pacate, astmul nu se poate vindeca, dar se poate trata eficient, fiind tinut sub control. De aceea, foarte multi dintre pacientii care sufera de astm pot sa se integreze corect in societate, participand la diferitele activitati.
Se considera ca in lume exista cam 300 de milioane de persoane care sufera de astm, boala afectand oamenii fara sa prefere mai mult un sex, o etnie sau categorie sociala. Acesta se dezvolta foarte des in perioada copilariei, fiind cea mai importanta cauza a absenteismului scolar. Numarul persoanelor afectate de aceasta tulburare este in continua crestere incepand cu anii 1970, urmand ca pana in 2025, numarul total sa mai creasca, depasind 400 de milioane de oameni in toata lumea.
S-a constatat ca in zone ca Orientul Mijlociu, Asia Centrala si tarile europene baltice foarte multe persoane care sufera de astm nu detin destule informatii pentru a se interesa de un tratament, ori exista conceptii gresite fata de acesta si fata de boala, refuzand tratamentul; acest caz este mai mult valabil in Asia Centrala si tari ca Pakistanul.