Transport multimodal

Transporturile multimodale combina mai multe tipuri de mijloace de transport (feroviar, rutier, fluvial, maritim), cum sunt ferry-boat-urile (legaturi intre Constanta si porturile Samsun, din Turcia, Batumi, din Georgia) si transportul transcontainerizat;

Transporturile speciale: liniile electrice de inalta tensiune si oleoductele, care transporta petrol, produse petroliere, si gazoductele. Reteaua nationala de conducte de petrol serveste la transportul titeiului din zonele de extractie catre rafinariile de mare capacitate (Brazi, Ploiesti, Borzesti) sau la transportul produselor petroliere spre porturile Giurgiu, Constanta si Galati.
Transportul petrolului prin conducte este mult mai ieftin decat celelalte tipuri de transport.

Magistralele de gaze naturale au o forma radiara, traversand Carpatii spre est, sud-vest si nord-vest. Primele conducte de gaze naturale s-au construit in zona gazeifera a Depresiunii Transilvaniei (in anii 1914, 1917 si 1918), precum si in zonele subcarpatice ale judetelor Prahova si Dambovita.

Prin intermediul acestor conducte se transporta gazele naturale de la locul de exploatare spre o serie de mari orase si centre industriale – Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Timisoara, Cluj-Napoca, Resita, Hunedoara, lasi, Galati etc.
Lungimea conductelor de acest fel depaseste 8 000 km si alimenteaza cu gaze aproape 500 de localitati.

Mai mentionam existenta chimioductelor prin care se transporta produse chimice de la uzinele producatoare la bazinele de depozitare.

Transporturile speciale sunt reprezentate prin: transportul pe banda specific regiunilor miniere (asigura un transport continuu si ieftin), transportul pe cablu (funicularele din zonele miniere si forestiere, precum si cele specifice zonelor cu activitate turistica intensa – telescaun, telecabina, teleschi) si prin linii de inalta tensiune a energiei electrice (cu diferite caracteristici tehnice -110 KV, 400 KV etc.), care totalizeaza 350 000 km lungime.

Toate orasele resedinta de judet sunt dotate cu centrale telefonice automate. Dupa anul 1990 s-a modernizat sistemul de comunicatii telefonice prin introducerea unor centrale telefonice performante.
In privinta mijloacelor de comunicatii, precizam cresterea continua a numarului statiilor de radiodifuziune (144 publice si 277 private), a statiilor du televiziune (83 publice si 106 private) si a translatoarelor de televiziune (430)\”, internetul, s.a.

La ora actuala, in cadrul telecomunicatiilor castiga tot mai mult teren comunicatiile prin computer, acestea reprezentand autostrazile informationale ale viitorului. Forma originala de folosire a fost ca posta electronica, care asigura transferul de date, imagini sau alte informatii de la un calculator la altul.

In prezent, retelele multimedia leaga, intr-un paienjenis informational, institutii publice, utilizatori personali, asigurand o crestere ca numar de sisteme finale conectate de 100% pe an, sute de noi servere fiind incluse in retea, saptamanal.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *