Mestecanis

Densitatea scazuta a retelelor de comunicatie din judetul Suceava este determinata in primul rand de relieful predominant muntos care a constituit o piedica in construirea retelei rutiere si feroviare. Exista disparitati la nivelul judetului, regiunea de podis caracterizandu-se printr-o densitate mai mare a cailor de comunicatie.

Caile de comunicatie rutiere

In ultimii ani, atentia edililor judetului s-a indreptat spre modernizarea drumurilor de acces, imbold dat de cresterea numarului de turisti. Din totalul de 2.676 kilometri de drumuri publice deschise circulatiei in judetul Suceava, mai putin de un sfert au beneficiat de programe de modernizare, restul fiind in faza de lucru sau chiar in faza de proiect. Teritoriul judetului este strabatut : pe directia nord-sud de E85 care asigura legatura cu Ucraina: Bucuresti – Bacau – Suceava – Cernauti, de E58 care faciliteaza accesul spre Moldova: Halmeu-Suceava-Sculeni (Halmeu – Satu Mare-Baia Mare-Dej…), E576 care faciliteaza accesul spre principalele statiuni ale judetului: Vatra Dornei – Campulung Moldovenesc – Gura Humorului. Un rol important il au si drumurile judetene sau comunale care fac legatura intre obiectivele de interes turistic, multe dintre ele fiind bine intretinute.

Caile de transport feroviare

Reteaua feroviara are o lungime de aproximativ 526 kilometri, din care 248 kilometri electrificata (Anuarul statistic al judetului Suceava, 2014). In ceea ce priveste gradul de modernizare a liniilor de cale ferata, nu se poate vorbi de un nivel ridicat care sa faciliteze transportul turistilor. Vitezele care se pot atinge nu pot fi mai mari de 100-120 de km/ora, ceea ce influenteaza timpul de transport intre resedinta turistului si destinatia aleasa, sau intre doua destinatii. Principala linie feroviara si totodata si cea mai importanta strabate pe diagonala estul judetului: Magistrala 5: Bucuresti-Suceava-Vicsani-Moscova. Pe langa importanta pe care o are in dezvoltarea propriu-zisa a regiunii, este si o artera de importanta internationala, servind tranzitului dinspre Polonia si Rusia spre Dunare si litoralul Marii Negre. Din aceasta se desprinde linia transcarpatica care asigura legatura judetului cu vestul tarii, respectiv Suceava-Campulung-Vatra Dornei-Beclean-Dej-Cluj-Timisoara, la randul ei cu ramificatiile Vama-Moldovita, Pojorata-Fundu Moldovei, Dealul Floreni-Dornisoara.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *