Alice in Tara Minunilor
Alice in Tara Minunilor

Cartile scrise special pentru copii au aparut in secolul al XVII-lea. Inainte de aceasta data, cartile erau scrise pentru adulti – desi, unele aveau sa devina populare, mai tarziu, in randul copiilor. Majoritatea operelor tiparite erau greu de gasit, in acea perioada, din cauza costului, fiind disponibile doar pentru clasa de sus.

Dintre toate, probabil basmele fratilor Grimm sunt cele mai faimoase. Colectia acestora include basme celebre in toata lumea, precum: „Rapunzel”, „Hansel si Gretel”, „Scufita Rosie”, „Cenusareasa”, „Muzicantii din Bremen”, „Frumoasa adormita”, „Alba ca Zapada” si foarte multe altele. Dupa cum v-ati dat seama, cateva dintre acestea au devenit atat de populare, incat au fost adaptate mai tarziu in filme Disney, lucru care nu a facut decat sa le sporeasca popularitatea si mai mult. In ziua de azi, e greu sa te gandesti la Cenusareasa, Alba ca Zapada sau Frumoasa adormita fara sa ai in minte imaginea creata de Disney – ba, chiar, cand vezi o coperta de carte cu una dintre acestea aratand diferit decat in filmele Disney, te gandesti „Dar, nu arata asa”.

Nuvela „Colinda de Craciun” scrisa de Charles Dickens este o carte care a fost adaptata, si ea, in multe productii cinematografice. Aceasta spune povestea unui batran avar, Ebenezer Scrooge, care ajunge sa devina o persoana mai buna, dupa ce este vizitat de fantoma fostului partener de afaceri, Jacob Marley si Spiritele Craciunului Trecut, Prezent si Viitor. Ca mai toate cartile pentru copii, si aceasta are ca idee moralizatoare faptul ca trebuie sa fim buni cu cei din jur si ca banii nu-ti aduc fericirea, daca nu-i cheltuiesti cu cei dragi.

„Alice in Tara Minunilor”, scrisa de Lewis Carroll prezinta povestea unei fetite, Alice, care cade intr-o gaura de iepure, de acolo pornind printr-o calatorie intr-un taram fantastic, in care intalneste tot felul de creaturi antropomorfice. Datorita modului in care este scrisa, cartea este populara si in randul adultilor, mai ales datorita asocierii cu cultura drogurilor din anii 1960. Este unul dintre cele mai cunoscute exemple ale literaturii non-sens.

Voua care carti ale copilariei v-au placut?

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *