Diabetul, descris de majoritatea medicilor ca diabet zaharat, denumeste un grup de boli metabolice, in care persoana in cauza are un nivel de glucoza in sange mare, fie pentru ca productia de insulina este prea mica, fie ca celulele organismului nu raspund in mod corepsunzator la insulina, sau ambele motive.
Complicatii ale diabetului
Diabetul poate avea o serie de efecte si complicatii, precum afectarea fiecarui organ din corpul uman, incepand de la inima si vase de sange, ochi, rinichi, nervi, finalizand cu gingiile si dintii.
Cu timpul, diabetul poate afecata nervii, astfel incat cele mai multe persoane diagnosticate cu diabet prezinta leziuni ale nervilor. Neuropatia diabetica poate provoca dureri si arsuri sau amortirea picioarelor. De asemenea, poate afecta mainile si alte parti ale corpului.
Afectiunile rinichilor sunt principala cauza de insuficienta renala, provocand reactii adverse precum umflarea picioarelor si a mainilor, iar cele mai multe persoane au un ritm de urinare foarte mare. Pacientii cu un nivel al zaharului prea mare in sange pot avea in mod obisnuit poliurie, adica urinare frecventa, provenind din lipsa de apa si de hrana.
Gingiile si dintii sunt cel mai afectate de diabet, fiind de cele mai multe ori consecinta pierderilor dintilor si insuficienta la mestecat. Inflamarea gingiilor, urmata de inrosirea acestora si apoi sangerare indica faptul ca trebuie sa vizitati medicull destist in mod regulat, pentru a evita pierderea dintilor. De asemenea o igiena dentara corecta nu este de neglijat.
Diabetul poate duce la probleme ale vederii, dintre care si orbirea, daca nu este tratat. Printre simptomele vederii pot fi amintire probleme de vedere, pierderea acesteia, durere la nivelul ochilor, cauzand de cele mai multe ori boli care nu pot fi tratate precum cataracta, retinopatia diabetica sau glaucom.
Sfatul medicilor este sa aveti grija de sanantatea dumneavoastra, inclusiv de nivelul de glucoza din sange si sa concultati cat mai des medicul de familie, testandu-va in mor regulat glicemia.