Femei votand

Tinand cont de cat timp democratia exista, istoria femeilor votante este jenant de scurta. In Statele Unite, de exemplu, femeile au primit drept de vot abia cand a fost ratificat al 19-lea amendament al constitutiei in 1920. In Romania, femeile au primit drept de vot abia in 1938.

Alte tari si-au venit in simturi mai repede – Suedia le-a oferit femeilor dreptul la vot in 1862, Olanda in 1919, Germania in 1918. Alte tari se vor alatura grupului mai tarziu sau l-au introdus incet si ezitant. In Regatul Unit, femeile puteau sa voteze din 1918 … daca aveau peste 30 de ani si detineau proprietate. Au primit drepturi totale in 1928, intr-un final.

Ideea e ca, aceasta a fost o batalie castigata in zilele rochiilor pufoase si filmului alb negru sacadate. Daca v-as spune ca unele femei tot nu aveau drept de vot cand „Seinfeld” era difuzat la televizor, ai presupune ca vorbesc despre o tara ciudata din a treia lume unde o sotie poate fi cumparata in schimbul unui magarus.

Dar, de fapt … vorbesc despre Elvetia. Ce? Elvetia? Pe bune? Mda, nu au inceput si ei sa intre in rand cu lumea pana in 1959, cand primul canton le-a oferit femeilor dreptul sa voteze in alegerile federale. Restul tarii, cu exceptia unor cantoane, au procedat la fel in 1971. Dar, incredibil, abia in 1990 ultimele doua cantoane elvetiene, Appenzell Ausserhoden si Appenzell Innerrhoden au promulgat in sfarsit legea care sa permita femeilor sa voteze in alegeri.

Aceasta amanare a fost atribuita faptului ca Elvetia este o democratie directa si, deci, astfel de lucruri dureaza mai mult. Mai ales cand, stiti voi, oamenii ale caror drepturi sunt votate nu au dreptul sa participe la vot.

Se putea mai rau, totusi. Dupa cum ne asteptam, tarile din lumea a treia nu sunt atat de deschise la minte: in Emiratele Unite Arabe, femeile au primit drept (limitat) in 2006, abia, in timp ce in Arabia Saudita femeile urmeaza sa primeasca acest drept anul acesta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *