Cabina unchiului TomCabina unchiului Tom

O carte fara cateva elemente surprinzatoare este destul de plictisitoare. Iata cateva carti ale caror autori nu le-a pasat de reguli, iar, ca urmare, au scris, adesea, capodopere.

„Lolita” de Vladimir Nabukov este considerata de foarte multi ca fiind cea mai controversata carte a tuturor timpurilor, deoarece personajul principal, un profesor de literatura de aproape 40 de ani, se insoara cu o femeie si incepe o relatie cu fiica de 12 ani a acesteia. In ciuda controversei, romanul este considerat unul foarte bun, fiind recomandat de criticii de specialitate.

Ramanem in taramul copiilor, insa, de aceasta data, prezentand o carte adresata chiar celor mici. Desi basmele clasice sunt destul de infioratoare, daca stam sa ne gandim, pe unii ii infioara mai mult povestile inspirate de viata reala: la o gradina zoologica din New York, doi pinguini de sex masculin au format un cuplu, iar angajatii le-au oferit un ou sa aiba grija de el, deoarece cuplul care-l facuse nu putea. Puiul a eclozat si a crescut mare si sanatos. Autorii Justin Richardson si Peter Parnell au luat povestea si au transcris-o pentru cei mici, lucru care nu le-a convenit habotnicilor si au dorit-o interzisa.

Scrisa in perioada de „glorie” a sclaviei in Statele Unite, „Cabina Unchiului Tom” a prezentat suferintele si tragediile pe care le sufereau sclavii afro-americani. Sustinatorii sclaviei au incercat de mai multe ori sa o interzica. Ironic, desi cartea e anti-sclavie, in prezent este criticata pentru modul in care personajele de culoare sunt prezentate, fiind considerat rasist.

„Tropicul Cancerului” al lui Henry Miller este in mare autobiografica si prezinta viata unor expatriati traind in Franta. Prezinta mai multe intalniri sexuale si viata unui scriitor fara succes, precum si relatiile cu familia si colegii sai. In America, a fost interzisa imediat cum a aparut, in 1934.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *