Sinucidere pe Wall Street
Sinucidere pe Wall Street

Nebunia:

Dupa Crahul de pe Wall Street din 1929 care avea sa duca la Marea Depresie, investitorii ruinati au sarit in masa de la geamurile cladirilor lor inalte. Acestia au cazut la pamant ca o metafora fatala pentru valoarea bursei, lasand strazile de jos acoperite cu balti de capitalism esuat. Acest fapt istoric este atat de cunoscut incat referinte catre el se pot gasi oriunde, de la „RoboCop” pana la protestele moderne de pe Wall Street.

Realitatea:

Din pacate pentru mituri si pentru oamenii ai caror job consta in spalarea trotuarelor din New York, legendarul sir de sinucideri de pe Wall Street nu a avut niciodata loc. Un comediant de pe acele vremuri a facut o gluma despre cum spectatorii ar avea nevoie sa stea la rand pentru a avea o fereastra de unde sa sara. Mitul a evoluat de acolo, pana cand „agentii de bursa faliti care sar de la fereastra” a devenit un stereotip.

De fapt, doar doua sinucideri au avut loc pe Wall Street intre crah si sfarsitul anului 1929, unul dintre acestea fiind al unei casierite in varsta numita Hulda Borowski – nu neaparat imaginea care iti vine in minte cand auzi despre monstri corporatisti.

De ce credem?

In primul rand, ne place un simbol dramatic. Un tanc petrolier a varsat milioane de tone de petrol pe o plaja? Eh, asta e doar un numar. Dar arata-ne o fotografie cu o foca acoperita in petrol si, Doamne sfinte, asta-i un dezastru! La fel, sa spui ca bursa a pierdut 12 procente nu e la fel de impresionant ca ideea de agenti de bursa care isi imprastie creierii pe trotuare, decat sa mai dea ochii cu inca o zi de pierderi.

De asemenea, ne face sa ne simtim mai bine. Vrem ca asa ceva sa se intample. Ei sunt de vina atunci cand ne pierdem locurile de munca sau fondurile de pensii intr-o astfel de situatie, asa ca ne face sa ne simtim mai bine atunci cand tipii cu ceasuri de aur dau cu fata de ciment.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *