creier-in-laborator

Nu te-ai fi gandit niciodata ca ar exista creiere realizate intr-un laborator, nu-i asa? Ei bine, un roman- Sergiu Pasca, a reusit sa faca acest lucru, punand pe picioare „Pasca Laboratories”, unde studiaza mecanismele celulare si cele moleculare ale tulburarilor psihice, cum ar fi si autismul.

Din dorinta de a afla mai multe lucruri despre tumorile cerebrale, Pasca a hotarat sa isi creasca creierele in propriul sau laborator. De asemenea, tanarul din Aiud a castigat premiul pentru cel mai bun student roman din strainatate.

Astfel, tanarul cercetator a reusit sa realizeze in propriul sau laborator mai multe creiere realizate din celule epiteliale umane, care sunt preluate de la oamenii care sufera de autism. Ei bine, cu toate ca este o idee si un vis destul de mare al oamenilor de stiinta, nimeni nu a reusit sa creeze un creier complet functional in laborator. Oamenii de stiinta isi doresc ca acest lucru sa devina realitate, din moment ce nu pot sa aiba acelasi acces la tumorile cerebrale, asa cum chirurgii au la tumorile canceroase din alte zone a corpului, de exemplu.

Cercetare pe creier

O cercetare pe creier ar fi o interventie pe cat de invaziva, pe atat de periculoasa si dureroasa, asa ca din aceasta cauza tanaul Pasca a reusit sa reconstruiasca cortexul cerebral al creierului uman- cel care are legatura cu gandurile- fiind si cea mai buna regiune care permite studierea autismului dar si a schizofreniei. In cazul altor boli, cum ar fi microcefalia de exemplu, o tehnica de acest gen ar putea fi extrem de utila, mai utila decat experimentele relizate pe soarecii de laborator.

De asemenea, in anul 2012, oameniii de stiinta au dezvoltat o noua tehnica, prin intermediul careia au reusit sa castige premiul Nobel pentru medicina. Din cauza faptului ca toate celulele din corpul uman au acelasi ADN, dar cu toate acestea, o celula epiteliala este cu mult mai diferita de o celula cerebrala. Astfel, metoda despre care se vorbeste in prezent tinteste sa transforme celulele de acest gen- epiteliale- in celule pluripotente induse- care au acelasi rol ca si celulele stem.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *