washington redskins
washington redskins

Echipa de fotbal Washington Redskins se bucura de una dintre cele mai remarcabile reputatii din istoria politicii americane datorita unei mici legaturi numite „Regula Redskin”, care este pe cat de simpla, pe atat de ciudata: daca echipa castiga ultimul meci de acasa inainte de ziua alegerilor, partidul la putere ramane la Casa Alba; daca Redskins pierd, partidul oponent vine la putere.

Am putea sa spunem ca e doar o serie de coincidente daca s-ar fi intamplat la trei patru alegeri … dar regula s-a dovedit a fi adevarata pentru fiecare alegere din 1940 pana in prezent, cu o singura exceptie (voi vorbi despre asta cateva randuri mai jos).

Cum ar putea asta sa fie adevarat? Am tinde sa credem ca partidul este reales sa ramana la putere cand lucrurile merg bine pentru tara, iar cand lucrurile merg bine, publicul va fi mai entuziast, facand echipa sa joace mai bine. Dar de ce s-ar aplica doar unui singur meci? Tineti cont ca asta nu se aplica pentru cat de buna este echipa per total – in 1976, Redskins au pierdut doar doua meciuri acasa tot anul, dar unul dintre ele a fost chiar inaintea zilei alegerilor, astfel incat partidul Republican a pierdut si Democratii au venit la putere.

Cat despre exceptia de mai sus, aceasta a avut loc in 2004, cand Green Bay Packers a invins echipa Redskins dar George W. Bush a ramas presedinte. Faptul ca aceasta este exceptia face ca lucrurile sa fie si mai ciudate, doarece, daca tineti minte, Bush era presedinte, dar pierdute votul popular in 2000 (castigand doar doarece Curtea Suprema a cerut renumararea voturilor din Florida). Dupa cum tipul care a descoperit teoria, Steve Hirdt, a declarat, daca modificam regula sa se refere nu la partidul de la putere, ci la partidul care a castigat votul popular in votul anterior, are brusc un scor perfect de 18-18.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *