vreme-stare-de-spirit

Oficial, toamna a ajuns, iar pentru cei mai multi dintre noi acest lucru inseamna zile mai scurte, nopti mai lungi si temperaturi din ce in ce mai mici. Bineinteles, cu totii suntem constienti ca schimbarile de sezon au un impact destul de mare asupra stilului de viata, insa motivul stiintific pentru care se intampla acest lucru nu este atat de bine cunoscut si de cercetat. Din fericire, in prezent, exista mii de studii psihologice care pot sa ne ajute in a ne lamuri cu privire la ceea ce simtim atunci cand vremea se schimba.

Lipsa de soare inseamna depresie

O lipsa de lumina de la soare poate determina aparitia „bolii sezonale”- Seasonal Affective Disorder. Cunoscuta si ca SAD, aceasta stare afecteaza oamenii, de obicei, in perioada octombrie- aprilie, adica de cand „soarele intra in nori si pana cand iese”. Atunci cand suntem expusi la mai putina lumina naturala, organismul nostru produce mai multa melatonina- hormonul care ne face sa ne simtim somnorosi. Astfel, pe masura ce corpul iti va cere mai mult somn, creierul tau va produce mai putin serotonina- hormonul responsabil cu starea de spirit, apetitul, somnul si dorinta sexuala. Cu alte cuvinte, SAD face ca oamenii sa se simta tristi.

Temperaturile scazute contribuie la aparitia letargiei- Valorile mai mici de temperatura determina o reducere a feedback-ului senzorial, a dexteritatii, a fortei musculare, fluxului de sange si a echilibrului care pot afecta performantele fizice. Cu siguranta ai fost pus in situatia in care ai renuntat la antrenamentul de dimineata doar pentru ca era prea frig. Ei bine, pentru a combate acest lucru, fa 15 minute de stretching chiar dupa ca te trezesti- caldura si miscarile vor stimula circulatia sangelui.

Ei bine, un aspect pozitiv al acestui sezon este ca vei si mai economic. Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand suntem expusi la lumina soarelui, avem tendinta de a cheltui mai mult si de a iesi la shopping, asta din cauza ca soarele ne face sa ne simtim pozitivi.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *