Oh, Doamne, toata lumea se uita la tine! Ce ai facut? Ai ceva pe fata? Nu ti-ai auzit propriile sunete produse de stomacul flamand? O, Doamne, se aude si acum? De ce se uita toata lumea la mine?
Daca te regasesti in acest scenariu, ar trebui sa stii ca toata atentia acordata tie e probabil doar in capul tau. Oamenii de stiinta au demonstrat un lucru surprinzator: creierele noastre sunt programate sa presupuna ca oamenii se holbeaza la noi, chiar daca ei se uita doar vag inspre directia noastra. Cercetatorii de la Universitatea Sydney au realizat un studiu in care au rugat voluntarii sa se uite la fotografii cu diferite fete si sa determine in care directie priveau oamenii. In cazuri in care raspunsul nu era evident – gen, imaginea era tremurata sau purtau ochelari de soare – partincipantii au avut tendinta sa presupuna ca acele chipuri ii privesc direct pe ei.
Si asta nu e nici macar cel mai ticalos lucru pe care creierul ti-l face. Se pare ca atunci cand oamenii chiar se uita in directia ta, mintea ta interpreteaza gresit expresia lor. Intr-un alt studiu, oamenii de stiinta au aratat participantilor videoclipuri ale unor chipuri cu expresii faciale neutre sau reprezentand diferite expresii. Cand au fost intrebati cum cred ei ca oamenii din imagini se simteau, oamenii care aveau un nivel mai ridicat de anxietate au prezentat tendinta sa noteze fetele neutre ca avand mai multe emotii.
Insa, chiar daca toata lumea se uita la tine tot timpul, judecandu-te cu ochii, nu ar trebui sa te panichezi pentru ca ai nevoie de priviri atintite pe tine pentru a te schimba in bine.
Sa zicem ca esti un introvertit care vrea sa fie mai extrovertit. Cel mai bun mod de a obtine acest lucru nu se refera la increderea in sine – asta-s doar vrajeli NLP – ci sa-i faci pe alti oameni sa creada ca esti mai extrovertit decat esti deja. Cercetarile au demonstrat ca daca oamenii au o opinie despre tine, personalitatea ta se poate schimba pentru a reflecta aceasta opinie.
Oamenii de stiinta au cerut unui grup de participanti sa inregistreze doua interviuri video. Intr-unul, au fost instruiti sa raspunda de parca ar fi introvertiti si in celalalt de parca ar fi extrovertiti. Acestora li s-a spus ca o persoana de afara va intra si va vedea unul dintre interviuri, insa nu stiau care. Dupa inregistrari, cei doi s-au intalnit si s-a observat ca, indiferent de cum era subiectul, acestia au stat mai aproape de cealalta persoana si au fost mai sociabili, daca au crezut ca acestia au vazut interviul extrovertit – invers, daca au crezut ca au vazut interviul introvertit. Schimbarea nu vine intotdeauna din interior, ci din modul in care ne percep oamenii.