Categorii
Bizar Eco Social

De ce nu e bine sa forezi un vulcan noroios

Daca nu esti familiar cu termenul de “vulcan noroios”, iti sugerez sa nu cauti pe Google, deoarece aproape sigur vei gasi si ceva clipuri cu fetisuri. Insa, acestea se mai refera si la fenomene geologice in care balti subterane de noroi devin presurizate si uneori, sunt aruncate la suprafata. Vrei sa stii ce se intampla cand stai pe o astfel de contructie geologica si incepi sa dai gauri in ea?

Poti sa-i intrebi pe oamenii de la compania de forare PT Lapindo Brantas, care au inceput o operatiune in Java de Est, Indonezia, in care cautau gaz natural (la o adancime la care nu a mai fost niciodata gasit gaz inainte), intr-o crapatura la o distanta mica de Cercul de Foc. In incercarea de a evita o tragedie pe care si Ray Charles putea sa vada ca se va intampla, perforatori mai experimentati au incercat sa-i evertizeze sa se indeparteze de terenul periculos, insa echipa PT a ras, a baut o bere si a insistat ca planul lor va merge perfect.

Scuipand deja in fata ratiunii, echipa de forare a decis ca trebuie sa ia peste picior si legea, asa ca in a doua repriza de perforare, au ales sa nu foloseasca invelisul protector necesar pentru a stabiliza situl perforat.

Putin surprinzator, gaurirea in apropierea unei crapaturi tinde sa duca la activitate seismica, rezultatul fiind eruptia unui vulcan noroios, care continua pana in ziua de astazi, aruncand in aer peste 26.000 de metri cubi de produse in fiecare zi, lasand 1.5 milioane de oameni fara casa, drept rezultat.

Echipa de foraj a incercat sa dea vina pe un cutremur care a avut loc cu doua zile inainte de Java centrala. Cand oamenii de stiinta au scos in evidenta faptul ca un cutremur de gradul acela nu ar fi oprit forarile (pe care, evident, nu le-au oprit), PT Lapindo Brantas a trebuit sa plateasca 278 de milioane de dolari.

Conducerea Lapindo Brantas a incercat sa Lapindo Brantas unei companii din apele de coasta pentru doi dolari, incercand sa scape de responsabilitate. Insa, guvernul a intervenit si le-a spus ca daca vor sa scape de platirea victimelor pentru pierderi, vor trebui sa fie mai creativi de atat. Unii analisti sunt de parere ca firma se va declara falimentara pentru a face asta. Probabil ca va merge. Poate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *