Accidentul aviatic din Apuseni a fost pe buzele tuturor romanilor timp de mai bine de o saptamana. La diferite talk-show-uri „expertii” isi dadeau cu parerea. Presa facea acuzatii, la guvern se inmanau demisii iar premierul spunea la televizor ca toti cei implicati in accident au supravietuit.

Marele accent se pune pe faptul ca operatiunea de cautare si descoperire a locului in care s-a produs accidentul a durat 7 ore. Washington Post publica intr-o editie a ziarului lor ca Romania este singura tara din lume ne-amenintata de nici un dusman extern si totusi are 7 servicii de informatii.

Cu toate acestea, nu au putut gasi la timp locul unui accident aviatic pentru a salva vieti. Indignarea romanilor a fost si mai mare in momentul in care s-a aflat ca unul din supravietuitori apelase de mai multe ori serviciul de urgenta, serviciu in care s-a investit 40 de milioane de euro si care a fost bun exact la nimic.

Ajungem asadar in doua situatii: una in care pilotul este considerat erou si al doilea in care cei de la ROMATSA sun vinovatii. Totusi, Dr. Octavian Pleter, prodecan al Facultatii de Inginerie Aerospatiala din cadrul Politehnicii Bucuresti are curajul sa iasa in fata cu afirmatiile lui referitoare la acest dezastru.

In primul rand el vorbeste despre eroismul indoielnic al pilotului. Mai exact, spune el ca pilotul nu ar fi trebuit sa continue zborul avand in vedre conditiile meteo. Mai mult decat atat, nu exista nici macar un plan de zbor. Bineinteles, nu se contesta abilitatile necesare pentru aterizare.

Pentru aceasta ar trebui intr-adevar considerat erou. Totusi, doctorul spune ca daca nu ar fi fost atat de mare excesul de zel, nu ar fi fost nevoie de un act de eroism.

Deasemenea, spune el ca in momentul in care pilotul a luat aceste decizii fara a avea in vedere contractul, ROMATSA nu mai este principalul responsabil.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *