rezolvare problemerezolvare probleme

Colaborarea este una dintre tipurile de strategii folosite pentru rezolvarea de probleme apasatoare si mai ales in cadrul locului de munca, intre colegi sau angajatori si angajati. Exista atat o serie de argumente pro colaborarii dintre persoane, cat si de argumente importiva acestei strategii de abordare a conflictelor. Chiar daca aceasta este o metoda de tip win-win, nu mereu se preteaza la toate conflictele existente.

Pro colaborarii

  • Incurajeaza oamenii implicati in conflict sa isi exteriorizeze adevarata munca in echipa si cooperarea in fata problemelor si situatiilor decizionale.
  • Paote duce la niste relatii mult mai bune intre oamenii care se afla in conflict unul cu celalalt.
  • Nu duce la situatii  in care cineva sa castige si altcineva sa piada. Este doar in folosul fiecareia dintre cele doua parti.

Impotriva colaborarii

  • Cateodata nu este pur si simplu posibil sa se ajunga la o situatie care sa satisfaca pe deplin nevoile tuturor celor implicati.
  • Paote fi o abordare care iti poate consuma foarte mult timp pana la rezolvarea conflictelor si ar putea dura o eternitate in situatiile in care oamenii implicati esueaza a recunoaste  ca este timpul sa mearga mai departe cu alta strategie mai buna.
  • Nu va functiona decat pana cand toata lumea care este implicata nu va fi dispusa sa inceapa sa coopereze.

Compromisul

Cele mai multe conflicte sunt cel mai bine abordate cu ajutorul compromisului. Aceasta abordare implica elemente de colaborare, in cadrul carora cei implicati in decizia de luat trebuie sa ajunga la o intelegere legata de decizia luata. Oricum, aici nu exista elementul win-win care vine din partea colaborarii.

In schimb, compromisul implica un element al acomodarii, in care toata lumea implicata  lasa putin la o parte ceea ce isi doreste, si un element de competitie, in care toata lumea obtine doar o parte din ceea ce isi doreste din cadrul acelui conflict.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *