Dr Jekyll si Mr HydeDr Jekyll si Mr Hyde

Cartea „Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde” scrisa de Robert Louis Stevensons ne-a oferit unele dintre cele mai cunoscute personaje ale literaturii. Povestea il prezinta pe un barbat care creeaza o substanta care provoaca dependenta si il transforma intr-un monstru a la Hulk. Putin surprinzator, poate, faimosul roman despre un barbat care ia droguri pentru a se transforma intr-o locomotiva de furie se datoreaza cantitatii legendare de cocaina pe care Stevenson o folosea in acea perioada.

Stevenson si-a petrecut viata adulta suferind de pe urma tuberculozei, motiv pentru care doctorii ii prescriau cocaina, pentru ca doctorii de pe vremuri stiau ce stiau. Iepurasul alb l-a facut pe Stevenson dependent, dar i-a oferit si energie supraomeneasca – acesta a scris prima copie a cartii, cu toate cele 30.000 de cuvinte ale sale, in doar trei zile, perioada in care consumase drogul. Cineva trebuie sa-i trimita lui George R.R. Martin sase sau sapte pungi de zahar cat mai curand posibil!

Totusi, ciorna nu a fost apreciata de sotia lui Stevenson, Fanny, care a ars-o, declarand ca e doar o insiruire de absurditati. Stevenson i-a luat in considerare opinia, a schimbat cateva replici si a scris o a doua copie complet din amintire. Alte 30.000 de cuvinte in trei zile. Si, tineti minte, asta era pe vremea cand romancierii scriau totul de mana cu o pana.

Aceasta a doua varianta a primit aprobarea lui Fanny, supravietuind semineului familiei Stevenson, devenind una dintre cele mai apreciate si cunoscute opere literare ale secolului al XIX-lea. Care, din nou, a fost rezultatul a doua ciorne complete scrise in mai putin de o saptamana de un om care era incredibil de spart. Presupun ca majoritatea episoadelor din „Miami Vice” au fost scrise in acelasi fel.

 

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *