Cum era poate de asteptat dupa sarbatori exista si un bilant al pierderilor. Pentru ca romanul este invatat sa cumpere mult, sa aiba masa plina semn de bogatie exista principiul „mai bine sa ai decat sa ramai fara”. Rude in vizita, revederi si moment prielnic de a pune masa sunt ghidul pentru orice roman de aceea se cumpara multa mancare.

O estimare spune ca s-a aruncat peste 14 mii de tone de mancare dupa sarbatori. Asta inseamna deja cu 10% mai mult decat anul trecut. Si ne plangem de bani putini insa in egala masura facem comertul sa mearga. Un sfert din ceea ce inseamna deseuri sunt alimente si surprizator multe sunt nedesfacute. Fie pentru ca termenul de consum a expirat, fie din greseala desi este greu de crezut asta romanul arunca dupa sarbatori tone de mancare.

Problema se pune acolo unde fara un consum responsabil unii nu au ce pune pe masa, altii arunca prea mult. Si raportat si la cazul personal al fiecarui om se pierd bani pe mancare care nu se consuma. Exista un procent prea mic al celor care nu fac excese si considera sarbatorile de iarna motiv de bucurie insa fara a exagera in cumparaturi. Pana la urma orice moment poate fi la fel de bogat in produse. Principiul italianului spre exemplu arata cat de mult conteaza sa fii disciplinat din punct de vedere alimentar. Mancare de 3 ori pe zi, mult accent pe mancarea proaspatat si cu masura.

O alta problema apare la sortarea deseurilor si ca intr-un lant de efecte ajungem la concluzia ca sarbatorile imbogatesc comerciantii insa aduc o gramada de treaba celor din mediul salubrizarii. Insa risipa de alimente este la nivel global o problema, nu numai in Romania.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *