Zona normala de nivel de zahar al sangelui este mai putin de 100 mg/dL cand nu mananca si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce iau o masa. Efectele de diabet dintre tipul 1 si tibul 2 pe corp sunt mai mult sau mai putin similare, in timp ce ambele conditii cresc nivelul de zahar din sange sau cauzeaza hiperglicemia. Pe termen lung, un nivel consistent de zahar din sange ridicat poate afecta intregul corp.
Cu toate acestea, anumite parti ale corpului au sanse mai mari sa fie afectate de aceasta conditie. Prezenta excesului de zahar din sange face ca celulele rosii ale sangelui sa fie rigide, ce in schimb, submineaza circulatia sangelui. Poate cauza de asemenea depozitia de grasime din interiorul vaselor de sange din rinichi, ochi si picioarele au mai multe sanse sa fie lezate datorita hiperglicemiei.
Efecte asupra rinichilor
Diabetul netratat poate afecta functiile rinichilor, si poate cauza nefropatia, micile vase de sange ale rinichilor primesc leziuni. Nivelele inalte de zahar din sange fac rinichii sa filtreze mai mult sange, si aceasta cantitate in plus de munca poate eventual afecta rinichi si compromite abilitatea lor de a filtra sangele.
Hiperglicemia poate de asemenea sa creasca nivelele de anumite chimicale din rinichi. Aceste chimice poate face filtrurile mici ale rinichilor sa curga. Ca un rezultat, indivizi afectati incep sa piarda proteine in urina. Aditional, hiperglicemia poate cauza legarea intre ele ale proteinelor, ce pot cauza cicatrizarea glomeruli. Ca rezultat, rinichii incep sa esueze sa filtreze produsele deseurilor eficient, ce poate duce la cedarea rinichilor.
Pe langa problemele de sanatate mentionate, diabetul necontrolat sau netratat poate cauza acidoza diabetului. Acidoza diabetului este boala in care cetonele se acumuleaza in corp. Cand celulele corpului esueaza sa absoarba si sa utilizeze glucoza, transforma grasimea pentru a-si lua energie. Administrarea eficienta a diabetului este posibila doar atunci cand pastilele sunt combinate cu o dieta potrivita, administrare a greutatii si exercitii obisnuite sau activitati fizice.