Femei pentru votFemei pentru vot

In teorie, feminismul este usor – drepturi egale pentru femei si barbati din punct de vedere social, economic, politic, cultural, personal etc, dorindu-se o lume in care niciun sex nu este subjugat de catre celalalt. Practica este insa foarte grea: religia nu considera emanciparea femeii ca fiind un lucru bun, asta in ciuda faptului ca potrivit ideologiei crestine, Eva a aparut din coasta lui Adam pentru ca cei doi sa fie egali – Dumnezeu nu i-a luat din picior lui Adam, pentru a o domina pe Eva si nici din umeri sau cap, pentru ca Eva sa nu-l domine, ci din coasta, care se afla la mijloc, deci, egalitate.

Ce parere au insa crestinii convervatori? M-a amuzat foarte tare declaratia lui Pat Robertson, un evanghelist baptist si magnat media, foarte cunoscut in Statele Unite, atat ca simbol al admiratiei pentru unii, cat si ca subiect ridicol pentru ceilalti. Acesta a declarat ca: „Feminismul incurajeaza femeile sa-si paraseasca sotii, sa-si omoare copii, sa practice vrajitoria, sa distruga capitalismul si sa devina lesbiene.”

Religia a tinut femeile sub jugul barbatilor secole la rand, insa, incepand cu secolul al XX-lea, acestea au inceput, treptat, sa priemasca drepturi. In foarte multe state, femeile nu au avut drept la vot decat dupa al Doilea Razboi Mondial: 1944 in Franta, 1946 in Italia, 1952 in Grecia, 1971 in Elvetia. Poate surprinzator, dar Romania s-a dovedit mai emancipata decat toate aceste tari, oferind dreptul la vot pentru femei in 1938, la doar zece ani dupa ce femeile au primit drept complet de vot in Regatul Unit. Bahrain a devenit cea mai recenta tara care permite votul femeilor, acest lucru fiind valabil incepand cu 2002. Arabia Saudita inca interzice votul femeilor – insa ce sa ne asteptam de la o tara care inca nu accepta ca femeile sa conduca.

Sa speram la un viitor mai bun pentru toata lumea!

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *