Dupa o problema de sanatate, o femeie in varsta de 92 de ani din San Antonio, Chile, a fost transportata la spital pentru a i se face o radiografie de rutina. Acum a fost momentul in care doctorii au descoperit ceva uimitor: aceasta purta in pantece un copil de aproape 2 kilograme, de aproximativ 50 de ani. Femeia a fost diagnosticata cu o afectiune foarte rara, numita litopedion, aceasta constand in faptul ca fetusul creste si moare inafara peretelui uterin.
Litopedion, care in greaca inseamna „copilul de piatra”, este o conditie atat de rara, incat exista doar 400 de cazuri in documentele istorice. Directorul spitalului din Chile, Margo Vargas Lazo, sustine ca fatul „pietrificat” era destul de mare si de dezvoltat, si probabil ca acesta a murit cand avea o varsta de aproape 7 luni. Asemeni tuturor cazurilor de litopedion, femeia nu a fost constienta de prezenta fatului, care i-a ocupat intreaga cavitate abdominala. Din cauza varstei pe care o are femeia, doctorii au considerat ca este mai in regula sa lase fatul acolo, decat sa incerce sa-l elimine, pentru ca acest lucru ar putea determina aparitia unor complicatii care se pot incheia cu decesul femeii.
Copiii de piatra
Copiii de piatra apar ca urmare a unei sarcini extrauterine, sau in cazul in care fetusul se dezvolta in afara pantecelui mamei. In astfel de cazuri, fetusul mort nu are nicio cale de a parasi corpul mamei. In loc de a permite fetusului sa putrezasca in interiorul abdomenului si de a expune mama in fata unor potentiale infectii, corpul acesteia lucreaza pentru a-l calcifica- mumuficandu-l in calciu. Calcificarea reprezinta o acumulare de saruri pe care corpul uman le foloseste ca o bariera in fata unor infectii.
Odata calcificat, fatul ramane in interiorul abdomenului mamei, unde nu provoaca niciun fel de complicatii. Aproape doua treimi din pacientele care au un astfel de diagnostic, sunt trecute de varsta de 40 de ani, desi cel mai tanar caz inregistrat apartine unei femei in varsta de 23 de ani. Aceste sarcini sunt extrem de rare si apar in numai 2% din cazuri de sarcini- un caz la fiecare 11.000 de sarcini.