hotel rwandahotel rwanda

Am citit zilele acestea despre un raport conform caruia femeile, persoanele de culoare si membrii comunitatii LGBT nu sunt reprezentati destul in filme. Acest studiu a analizat cele mai de succes 700 de filme dintre 2007 si 2014. Desigur, nu este greu sa ne dam seama de aceasta discriminare daca e sa ne uitam la posterele filmelor care sunt acum difuzate in cinematografe. Du-te la cel mai apropiat cinematograf si vei gasi postere ale filmelor in care barbati albi heterosexuali detin rolul principal. Suntem atat de obisnuiti cu asta, incat poate ca nici nu observam daca nu facem parte dintre acele categorii , in general, ignorate de catre producatorii de filme.

Insa, ceea ce nu realizam este cat de grava si disproportionata este situatia. Mai mult de 70% dintre roluri apartineau actorilor albi, usor peste 10%  actorilor negri, iar impartindu-se intre asiatici si hispanici, acestia fiind categoria cea mai putin reprezentata – asta, in conditiile in care Statele Unite ale Americii sunt cea mai multiculturala tara din lume, iar minoritatile sunt in continua crestere. In statul California, de exemplu, cunoscut ca fiind taramul in care se afla Hollywood-ul, hispanicii sunt deja mai numerosi decat albii, insa acest lucru nu se reflecta, in niciun caz, in productiile cinematografice.

Daca rasismul poate e mai putin surpinzator, seximul pare cu adevarat socant, mai ales cand ne dam seama cat este de intalnit. Mai putin de o treime din rolurile vorbite in filmele americane au fost interpretate de femei. Suntem obisnuiti sa le vedem pe Meryl Streep, Angelina Jolie sau Sandra Bullock in diferite productii, insa nu realizam ca pentru fiecare film cu ele, apar mult mai multe cu Bradley Cooper, Ben Affleck si Matt Damon.

A treia categorie prea putin reprezentata este cea LGBT, actorii care joaca astfel de roluri avand, adesea, roluri secundare, mult prea putin importante pentru desfasurarea actiunii.

De admin

Un comentariu la „Filmele si discriminarea”
  1. Discriminarea este un fenomen care inca nu a fost elucidat cu succes, incat se mai practica si in zilele noastre si implicit trebuie sa ne gandim la ce vom spune copiilor cu privire la diferentele de culoare, sex, varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *