Parfumul florilor de nufar, contrastul frunzisului multicolor, calitatile filtrante ale zambilei de apa, acestea sunt doar inceputul beneficiilor plantelor pentru iaz. Pentru multe persoane, plantele acvatice sunt vedetele gradinii lor. Insa este necesar sa stii sa alegi plantele potrivite pentru gradina ta. Plantele acvatice detin mai multe functii. Cea evidenta este de infrumusetare, frunzisul si florile oferind finisajele ce completeaza un aspect acvatic uluitor.

Proprietarii de iazuri ce inteleg sistemul de filtrare cunosc si  ciclul de nitrificare si modalitatea in care plantele isi indeplinesc rolul. Pestii secreta amoniac, iar sistemele bilogice lucreaza pentru a-l converti in nitriti, iar apoi nitritii in nitrati. Nitratii sunt apoi folositi de plante. Daca nu sunt destule plante care sa foloseasca nitratii din apa, vei avea parte de o invazie a algelor. Plantele ce acopera suprafata apei reduc de asemenea algele prin limitarea cantitatii de lumina solara ce ajunge la acestea. Pentru cea mai buna balanta, 2/3 din suprafata apei trebuie sa fie acoperita cu plante.

O alta utilizare a plantelor pentru iaz este protejarea pestilor impotriva pradatorilor flamanzi.  Fie ca sunt plante inalte la marginea apei ce previn ratonii sa ajunga in apa sau nuferii ce acopera suprafata si ofera pestilor un loc in care sa se ascunda de un batlan, cateva plante pot fi tot ceea ce este necesar pentru evitarea unei mese compuse din pestii tai.

Atunci cand vine vorba de selectarea plantelor pentru iaz, cel mai important lucru este privelistea. Alegerea plantelor pe care le consideri frumoase este cea mai eficienta metoda de a obtine un helesteu cu care sa te mandresti.

Dupa alegerea plantelor trebuie sa determini unde sa le plasezi si cum sa obtii cele mai mari beneficii estetice de la ele. Atunci cand faci acest lucru, este important sa iti aduci aminte ca plantele cresc. Acest lucru inseamna ca vei dori sa le plantezi in vase mari pentru a le oferi spatiu sa se intinda. De asemenea, inseamna ca nu vei avea nevoie de atat de multe plante pe cum ai crezut. Incearca sa iti imaginezi cum vor arata odata plantate, in timp ce planifici designul iazului.

Temele pot fi un mod distractiv de a-ti face iazul sa iasa in evidenta. Poate doresti numai plante cu frunze multicolore, sau poate preaferi doar plantele cu flori rosii. Adu-ti aminte doar ca este opera ta si nu poti da gres. Asadar, ofera-i o nota personala alegand plante si accesorii helestee pe care le vei adora.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *