Glutamina
Glutamina

Glutamina este un aminoacid gasit in organism, in special in muschi, insa si in creier, plamani, sange si ficat, fiind cel mai abundent aminoacid al corpului. Cele mai mari consumatoare ale glutaminei sunt celulele intestinului subtire, cele renale si cele ale sistemului imunitar. Nu este un aminoacid esential deoarece se poate produce din alt aminoacid (acidul glutamic, mai exact), insa am putea sa-l vedem drept aminoacid conditionat esential fiindca in perioadele de stres sau de antrenament intens organismul nu rezista doar in urma sintezei proprii, fiind produs de corp, insa nu in cantitati suficiente. Acest lucru este valabil si in cazul malnutritiei. Daca doriti un supliment de glutamina aici gasiti un site de unde puteti achizitiona produsul, situl recomandand substanta in fata BCAA (aminoacizi cu lant ramificat).

Glutamina opreste catabolizarea masei musculare, mareste sinteza proteicelor si depozitele de glicogen, stimuleaza functia sistemului imunitar si este bun pentru refacerea de dupa efort. In perioadele de stres metabolic este observata o scadere a nivelului de glutamina plasmatica – cand participi la antrenamente intense, muschii elibereaza in fluxul de sange glutamina, ducand la o diminuare a rezervelor de glutamina.

Aceasta contine doi atomi de azot. Cei mai multi aminoazici au doar un singur azot, deci cu ajutorul glutaminei inseram in corp dublul cantitatii de azot pe care le ofera alti aminoacizi. Azotul joaca un rol esential doarece el determina masura in care creste masa musculara – cu cat retii mai mult azot, cu atat acumulezi masa musculara mai multa.

A nu se confundat cu acidul glutamic, care se gaseste in alimente, deoarece acela contine un singur atom de azot.

Pe scurt, glutamina este sursa de energie pentru celulele intestinului si de energie pentru creier, produce celulele imunitare, sintetizeaza proteinele, transporta amoniacul si opreste descompunerea proteinelor, adica este anticatabolic.

Aceasta este foarte buna in cazuri de ADHD, depresie, detoxifiere, sindromul colonului iritabil, pofta foarte mare de dulciuri, probleme de memorie si concentrare, boli autoimune, ulcer si recupere dupa operatii. Un alt rol important il are in cresterea musculara, in contrast cu creatina, care are ca efect principal, dar si temporar, umflarea muschilor cu apa. Glutamina, in schimb, este unul dintre putinii aminoacizi care duce, in mod special, la cresterea producerii de hormoni de crestere ai organismului. Potrivit unor situri, sunt de ajuns si 2 grade de glutamine constumate orale pot a mari de patru ori nivelul hormonului de crestere. Acest aminoacid este gasit in tesutul muscular in concentrarea cea mai mare, in jur de 60% dintre aminoacizii care curg in celule ale muschiului scheletic sunt compusi din glutamina – cu alte cuvinte, dintre cele 18 tipuri de aminoacizi, doar acestea constituie 60% din tesutul muscular.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *