MadonnaMadonna

Declaratiile din ultima vreme ale Emmei Watson despre egalitatea intre sexe a readus feminismul pe prima pagina a ziarelor – nu ca ar fi plecat vreodata cu adevarat. In ciuda neintelegerilor asupra conceptelor sale, acesta totusi trebuie sa sarbatoreasca si celebreze femeile. De aceea, haidesti sa ne amintim de cateva femei care au schimbat cursul istoriei.

  • Sufragetele. Parte a primul val al feminismului, sufragetele – in special in Statele Unite si Regatul Unit – au luptat pentru drepturile femeilor, in special dreptul la vot. Miscarea si protestele lor, atat pacifiste, cat si radicale, au permis femeilor din lumea civilizata sa-ti exprime dreptul la vot.
  • Marlene DIetrich. Desi actiunile ei nu au luptat direct pentru drepturile femeilor, Dietrich a avut o importanta putere in moda. Actrita de la Hollywood a purtat pantaloni si costume barbatesti intr-o perioada in care era incredibil de scandalos sa faci asa ceva. Aceasta aproape a fost si arestata in anii 1930 pentru ca a purtat pantaloni in public.
  • Coco Chanel. Intr-o perioada in care de la femei nu se astepta sa poarte decat fuste si rochii, Chanel le imbraca in pantaloni si costume, aducand confortul din moda barbateasca in moda feminina.
  • Rosie, the Riveter. Desi personajul ei e fictional, Rosie reprezenta puterea femeilor care au lucrat in fabrici in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
  • Eva Person. Poate ca modul de conducere al cuplului Person a fost criticat si pus la indoiala in Argentina, dar Eva peron a dus la ridicarea feminismului in Argentina anilor 1940. La sfarsitul anilor 1940, Eva a fondat Partidul Feminin Peronist, oferind femeilor dreptul de a urma cursurile unei universitati, precum si dreptul la vot.
  • Barbara Walters. Nu doar ca aceasta a fost prima co-prezentatoare a unei emisiuni de stiri (desi, la vremea aceea, castiga jumatate din cat castigau colegii ei barbati), dar a devenit si una dintre cele mai de succes prezentatoare TV ale tuturor timpurilor, continuand sa sustina emisiuni si in ziua de astazi.
  • Madonna. Regina Muzicii Pop si-a construit o cariera prin atingerea unor subiecte sensbile, precum sexualitatea femeilor. Aceasta a dovedit si ca femeile pot fi multitalentate, fiind cantareata, compozitoare, dansatoare, actrita, regizor, precum si mama a patru copii.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *