Nici nu realizam cate activitati intreprindem zilnic in baia proprie: spalatul corpului si al parului, periatul dintilor, pieptanatul, machiatul, barbieritul, punerea lentilelor de contact etc. O mare parte le facem in fata oglinzii, iar pentru a iesi bine majoritatea dintre ele, avem nevoie de o lumina buna. Iluminatul baii trebuie sa faciliteze toate acele activitati, oferind o lumina potrivit de puternica pentru a vedea clar atunci cand ne barbierim, dar si una destul de relaxanta, incat sa nu deranjeze cand facem o lunga baie cu spuma dupa o zi grea si obositoare la serviciu. Aceasta trebuie sa fie blanda, sa fie cat mai apropiata de lumina naturala, sa nu straluceasca prea tare si, foarte important, sa nu faca umbre. Nu respecta aceste reguli si te poti trezi ca ti-au ramas cateva fire din mustata sau sub barbie ori fondul de ten nu a fost intins destul de bine.
Pentru oglinda din jurul oglinzii se folosesc, de obicei, aplice cu leduri sau spoturi, care iti ofera o vizibilitate mai buna asupra activitatii pe care doresti sa o faci, iar pentru iluminatul general sunt utile plafonierele cu leduri, pentru a crea o atmosfera relaxanta. Se mai pot folosi si corpurile de iluminat care sunt amplasate in perete sau poate benzile cu leduri, acestea oferind efecte deosebite – totul tine doar de bugetul tau si de cat loc permite spatiul baii.
Doarece baia are trei zone de umiditate si poti realiza o serie de activiati care necesita un volum de lumina diferit, lampile au diferite clasificari; pentru mai multe informatii, puteti incerca iluminat baie doar cu led4you. Pentru un iluminat bun, trebuie sa urmariti cateva lucruri: oglinda trebuie luminata de sus, din lateral sau din spatele acesteia (aceasta este un tip de oglinda cu iluminare corporata), pentru a nu aparea umbrele, lumina fiind orientata spre centrul fetei; barbieritul sau machierea necesita combinarea iluminatului general cu cel de precizie; pentru a controla acestea si ambianta camerei, se poate instala un variator, care va ofera controlul asupra nivelului de luminozitate proiectata in interiorul incaperii, dupa dorintele pe care le aveti, diferind dupa activitatea realizata aici.
Nu trebuie sa uitam, insa, de stilul corpurilor de luminat folosit, oglinda reprezentand unul dintre punctele centrale ale baii, asa ca trebuie sa tinem cont de stilul abordat in design-ul incaperii. Pentru o baie in stil clasic, se potrivesc oglinzile cu rama si iluminatul incorporat. In schimb, pentru o baie moderna, se poate folosi o oglinda fara rame, insa cu spoturi luminoase.