Industria metalurgicaIndustria metalurgica

Nivelul de dezvoltare a industriei metalurgice solicita cantitati sporite de minereuri de fier, huila si cocs metalurgic. Resursele interne sunt insuficiente, siderurgia romaneasca fiind astfel in mare parte dependenta de import.

Repartitia geografica a intreprinderilor siderurgice si a celor metalurgice, in general, este influentata in principal de urmatorii factori:
– apropierea fata de bazinele de exploatare a minereurilor si carbunii cocsificabili;
– posibilitatea de transport a materiei prime;
– pozitia fata de caile de aprovizionare cu materii prime din import;
– apropierea fata de zonele de consum.

Aceste conditionari au influentat structurile unor unitati prioritare de prelucrare.

Localizarea combinatului siderurgic Galati a fost influentata de prezenta Dunarii, prin care isi asigura atat consumul de apa industriala, cat mai ales importul de materii prime. Un alt factor favorizant il constituie forta de munca disponibila si mijloacele de transport. Combinatul siderurgic de la Galati dispune de 6 furnale de mare capacitate, otelarii, o uzina cocsochimica si alte instalatii moderne. In zona combinatului a fost amenajat si un port mineralier, amplasat in amonte de varsarea Siretului in Dunare.

Combinatul siderururgic Hunedoara, cu vechi traditii, se afla in apropiere de zacamintele de fier de la Ghelari, Teliuc si Vadu Dobrii, precum si in vecinatatea bazinului carbonifer Valea Jiului. Este echipat cu mai multe furnale, otelarii si laminoare.

Centrul dispune de o uzina cocsochimica, o fabrica de aglomerare a minereurilor, una de dolomite, o fabrica de produse refractare, o fabrica de oxigen, o statie de granulare a zgurii de furnal, o centrala termoelectrica si alte instalatii auxiliare.

Calan, langa Hunedoara, cu doua furnale, produce fonta de turnatorie de buna calitate. Are si o uzina de semicocs care utilizeaza huila din Valea Jiului.

Combinatul siderurgic Resita, produce fonta, oteluri de calitate superioara si laminate. In perioada interbelica, Resita devenise cel mai important centru siderurgic al tarii. Minereurile de fier provin din minele de la Ocna de Fier din apropiere, dar mai ales din import.

In Muntii Poiana Rusca exista uzinele Otelu Rosu, care produc otel si laminate, pe baza fontelor provenite de la Hunedoara. In afara acestora amintim intreprinderile de la Campia Turzii, care fabrica oteluri superioare si sarma, intreprinderea de la Galati care produce laminate de tabla groasa, necesara constructiei de nave. Pentru tevi, mai importante sunt intreprinderile de la Bucuresti si Roman, cea din urma fiind una dintre cele mai mari din tara.
Uzina metalurgica din lasi, care este utilata cu un laminor de profile usoare si o fabrica de tevi sudate.

La Bucuresti se remarca uzinele pentru productia de tevi. Centrul siderurgic Tulcea este compus din doua intreprinderi: una de alumina ca si cealalta de feroaliaje.

Uzina de sarma si produse de sarma Buzau (produce sarma zincata din otel moale, sarma neagra, cuie si electrozi de sudura), Uzinele Laminorul Braila care produc sarma trefilata, lanturi, suruburi, nituri si cuie.

Obiective siderurgice se afla, de asemenea, pe platformele industriale ale unor orase ca: Zimnicea (tevi), Beclean, Zalau, Drobeta-Turnu Severin, Focsani. Diferite produse siderurgice (indeosebi otel) se obtin si in cadrul unor intreprinderi constructoare de masini (Arad, Timisoara, Oradea, Satu Mare Targu Mures, Blaj, Alba lulia, Sibiu, Marsa, Craiova, Bals, Miercurea-Ciuc Ramnicu Valcea, Brasov, Ploiesti, Constanta, Medgidia, Mangalia, Botosani, Pascani si Piatra Neamt).

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *