2 Mai si Vama Veche nu au fost inca oficial numite statiuni turistice, insa reprezinta o concurenta puternica pentru restul statiunilor oficiale. Aceste doua sate apartin de comuna Limanu, localitate care a fost intemeiata de colonistii tatari si turci in 1863, pe vremea cand zona apartinea inca de Imperiul Otoman. Vama Veche a intrat in componenta Romaniei cativa ani mai tarziu, in 1887, ca parte a Dobrogei, autoritatile incercand de atunci sa populeze zona. Vama Veche, sau Yilanlik, dupa cum era numit de gagauzi pe atunci, era o zona, mai degraba evitata, ca urmare a terenului deloc primitor. Chiar si numele Yilanlik inseamna „loc plin de serpi”.
Istoria adevarata a asezarii a inceput in jurul anilor 1940, cand Romania a cedat Cadrilaterul Bulgariei; ca urmare, unii membrii ai societatii mondene de la Balcic s-a reorientat catre Vama Veche si 2 Mai. In acea perioada, Vama era un loc populat de doar cateva zeci de familii, cele mai multe fiind pescari si agricultori. Ca urmare, ideea potrivit careia Vama Veche ar fi putut sa devina un important punct de atractie pentru turisti parea nerealista.
In perioada anilor 1960 – 1980, satul Vama Veche era, in mod special, cunoscut studentilor din orasul Cluj – Napoca, acestia venind aici in fiecare an in tabara, Universitatea din Cluj – Napoca avand contract cu satul Vama Veche. Astfel, din doua in doua saptamani, aici soseau serii de turisti. Universitatea ridicase si o cantina, deoarece nu existau localuri unde puteai sa iei masa. De asemenea, plaja era mult mai mare, insa inconjurata de maracini si terenuri agricole, iar camparea nu era permisa, fiind zona de granita. Partidul Comunist a planuit transformarea zonei intr-una agricola, incepand daramarea caselor; planul a pus pus in aplicare abia in decembrie 1989, asa ca dupa schimbarea regimului de la putere, planul a fost schimbat.
Primul bar a fost deschis in 1995, fiind numit „La Bibi”. Stundentii clujeni au continuat sa vina aici, umbland vorba despre acest pamant mirific, Vama Veche devenind treptat una dintre cele mai cunoscute localitati ale litoralului romanesc.