Numai in anul 2013, industria constructoare de masini din China a produs aproape 18,7 milioane de masini, totalizand o valoare de 22,7% din masinile produse la nivel mondial, ceea ce face ca aceasta industrie sa fie una din cele mai infloritoare din China.

Piata auto din China produce automobile asemanatoare celor mai recunoscute branduri din lume, realizand si copii fidele a celor care sunt realizate in editie limitata. Cu toate acestea, se pare ca, chinezii se confrunta si cu un alt grup de masini: pot arata extrem de familiare, dar trebuie sa fim siguri ca nu sunt- masina care ai fi crezut ca este un Range Rover Evoque era, de fapt, echivalentul chinez al masinii cu numele LandWind X7.

Producerea de lucruri copiate in China a devenit un fel de traditie pentru acest popor, insa industria de masini pare sa copie aproape toate caracteristicile unei masini adevarate. Unele din aceste masini sunt dovada clara ca sunt o copie a celor mai renumite branduri la nivel international, in timp ce altele aduc un omagiu foarte evident originalului. Cele mai mari branduri care au insiprat industriile constructoare de masini din China sunt Mini Cooper, Range Rover Evoque si un model Rolls Royce.

Legea dreptului de autor

Indiferent de cat de raspandita ar fi aceasta practica in China, punctul de vedere legal ramane insa discutabil. Oliver Tidman, avocat al BRIFFA sustine ca ”nu exista nicio lege internationala privind drepturile de autor, dar exista unele intelegeri internationale, cum ar fi Conventia de la Berna pentru Protejarea Lucrarilor Artistice. Acest lucru necesita recunoasterea legilor de proprietate intelectuala”. Potrivit acestuia, desi legile privind drepturile de autor din intreaga lume pot varia de la o tara la alta, principiul de baza ramane acelasi.

De fapt, nu numai obiectul copiat ci si designul original ar putea fi supus legii dreptului de autor. In unele locuri din Marea Britanie, de exemplu, legile dreptului de autor protejeaza lucrarile artistice. Tidman mai adauga ca dreptul de autor pentru proiectarea designului unei masini exista numai in ”grafic 2D pe un ecran de calculator sau pe o foaie.”

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *