Ceas pe peron

Poate parea surprinzator, insa, in momentul de fata, exista societati pe Pamant care nu prezinta conceptul de timp. Evident, stiu punctele principale – daca merg sa ia apa „dimineata”, stiu ca acesta e momentul de dupa ce soarele rasare, dar daca le spui sa va vedeti la 10:15 dimineata, ai mult de asteptat. E aproape imposibil sa crezi asta, dar nu ei sunt cei ciudati: conceptul de a imparti timpul in momente exacte este unul foarte recent.

Sigur, conceptul de ora e destul de vechi, provenind de la sumerienii antici, care foloseau 24 ca baza sistemului lor de numare, in loc de 10. Acest lucru se intampla pentru ca, in loc sa numere pe degete, acestia numarau pe monturile pumnilor, care sunt cate 12 pe fiecare mana. Deci, dupa ce sumerienii s-au decis ca sunt 24 de ore intr-o zi, te-ai astepta ca divizarea fireasca in minute si secunde sa urmeze la scurt timp. Dar, te-ai astepta gresit – nu ne-am obosit sa facem aceasta impartire in diviziuni mai mici de o ora pentru mii de ani. Nu pana la inventia locomotivei, de fapt.

Inainte de acel moment, momentul zilei era masurat folosind un cadran solar. In vremurile antice si medievale, majoritatea oamenilor saraci praseau pamantul, in timp ce oamenii bogati stateau pe tronul lor si petreceau – nimeni nu avea o nevoie neaparata sa stie cat este ora exact, decat cate ore mai sunt pana la apus.

Desi, de-a lungul istoriei, cineva inventase conceptul de minut, nimeni nu avea cu adevarat nevoie de el – de fapt, cand primele ceasuri mecanice au fost inventate, majoritatea nu aveau decat o singura limba, cea pentru ora. Intr-un final, in perioada anilor 1800, cand calatoritul cu trenul devenea tot mai popular, oamenii au inceput sa realizeze ca o untiate de masurare a timpului mai mica decat o ora era necesara in vietile lor. Din moment ce un tren calatoreste mai repede decat un cal, oamenii aveau nevoie sa masoare momentul in care soseste un tren mai exact decat sa priveasca la soare, sa vada ce pozitie are.

In anii 1860, Great Western Railway din Marea Britanie s-a decis sa standardizeze timpul (bazandu-se arbitrar pe un ceas din Greenwich, pentru ca, de ce nu?) iar orele au fost divizate in minute, apoi in secunde.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *