Nelson Mandela
Nelson Mandela

Un lider de gherila revolutionar care a initial o miscare pacifista de eliberare a tarii sale, povestea lui Nelson Mandela reprezinta lupta continua a unui stat contra discriminarii. In aceasta postare va voi prezenta cateva informatii despre acest conducator de stat care reprezinta umanitarismul in toata lumea.

Mr. Nelson Rolihlahla Mandela, un fost revolutionar anti-apartheidului din Africa de Sud a fost presedintele acestei tari intre anii 1994 si 1999. Acesta a fost primul presedinte de culoare ales in mod democrat in acest stat. Mr. Mandela a fost a fost un nationalist si socialist democrat african care a fost presedintele Congresului National African (ANC) intre anii 1991 si 1997. De asemenea, a fost Secretarul General ale Miscarii Non-Aliate intre 1998 si 1999.

Dupa ce a fost inchis pentru o perioada de 27 de ani, Mr. Mandela avea sa devina primul presedinte ales democrat in Africa de Sud. Calatoria vietii sale a fost una momumentala si a atras atentia internationala asupra luptei lungi a unei intregi natiuni contra inegalitatii si opresiunii.

Personalitatea sa magnetica, alaturi de spiritul sau fermecator si o atitudine care era complet lipsita de animozitate contra opresorilor sai l-a facut pe Nelson Mandela emblema care a fost, este si probabil ca mereu va ramane. Lumea a ales sa-i descrie ca fiind un luptator, un mesager al pacii, un expert al negocierilor, insa, dupa cat de umil a fost intotdeauna Mr. Mandela, nu a dorit sa fie cunoscut decat ca fiind un simplu politician.

Nelson Mandela a murit pe cinci decembrie 2013, la inaintata varsta de 95 de ani, in orasul sud african Johannesburg, dupa ce a suferit foarte mult timp de infectii respiratorii.

Anul acesta, pe 17 iulie, cand se sarbatoresc Ziua Internationala Mandela, a fost dezvelit la Primaria Oradea un bust al acestuia, fiind prima statueta care sa-l reprezinte pe presedintele sud african din Romania. Sculptura a fost realizata de sculptorita Gero Katalin si a fost dezvelita de Excelenta Sa, doamna Thenjiwe Mtintso, care este ambasadoarea Republicii Africa de Sud in Romania, viceprimarul municipiului Oradea, Mircea Malan si de sculptorita realizatoare.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *