Comportamentul de suicid si gandurile toxice din acest sens, din randul oamenilor, ar putea reprezenta rezultatul unei defectiuni asemanatoare cu sistemul folosit de albine atunci cand se sacrifica pentru binele coloniei- sustine un nou studiu. Psihologii sunt de parere ca suicidul la oameni ar putea fi un comportament similar cu cel de auto-sacrificiu intalnit la albine, furnici si soareci. Teoria face o paralela intre aceste specii „eusociale”, sugerand ca atunci cand acestea o iau razna, acelasi mecanism joaca un rol in declansarea comportamentului de sinucidere la oameni.

„Ideea ca ceva misterios si infricosator ca suicidul de la oameni ar putea avea o legatura cu animalele nu este un lucru tocmai necunoscut pentru noi, insa este o teorie promitatoare in ceea ce priveste deslusirea acestui concept”- explica profesorul Thomas Joiner, psiholog la Universitatea din Florida, si principalul autor al studiului. In cazul speciilor sociale, cum ar fi coloniile de furnici sau un stup de albine, indivizii vor afisa un numar de caracteristici eusociale. Ei bine, acestea includ ingrijirea la comun, impartirea sarcinilor de munca si apararea grupului, de multe ori cu pretul vietii lor. Ca specie, oamenii afiseaza o buna parte din aceste trasaturi.

Sinuciderea este vazuta ca o forma de sacrificiu

De exemplu, oamenilor le pasa de rude sau prieteni, iar in vreme de razboi, sunt dispusi sa se sacrifice pe ei insisi, pentru binele celor dragi. „Oamenii sunt specii eusociale, iar acesta este un lucru extrem de important. Comportamentul de acest fel sugereaza o serie de caracteristici, inclusiv sacrificiul de sine”- sustine profesorul. In cazul gandurilor de sinucidere, gandurile se pot deforma, iar oamenii se pot simti ca o povara pentru prieteni sau familie, lucru care ii face sa creada ca celorlalti „le va fi mai bine fara mine”.

Comportamentul tipic de sinucidere este vazut de multi ca fiind unul derutant, poate chiar inexplicabil. De aceea, oamenii de stiinta incearca sa desluseasca fenomenul, sa il intelegea si, in cele din urma, sa reuseasca sa previna formele grave de suferinta, pentru a nu se ajunge la un act de sinucidere.

Blogger: Cristina M.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *