Mercur

Cu anuntul unei anchete in uciderea lui Alexander Litvinenko, se vorbeste din nou despre otrava. Exista multe articole cu liste de cele mai otravitoare substante, ce sunt de multe ori adunate bazat pe toxicitatatea lor acuta dupa cum este masurat de ceva numit LD50. Dar toxicitatea acuta este unul din factorii care trebuie sa fie luat in considerare, si bazandu-te pe LD50 sau masuraturi similare este prea simplist.

LD50 este o masura a dozei de substante care are nevoie de a ucide jumatate din populatia oferita, de multe ori soareci. De multe ori este masurat in dozajul necesar pe unitate de greutate a animalului. Acest lucru pare crud, dar intr-o modalitate obiectiva de cuantifica cat de letala este o substanta, dar toxicitatea in general este mult mai complexa decat atat.

Toxicologii sunt constienti de limitarile lui LD50, si pentru motive tehnice, etice si legale, masurand valori LD50 in animale este mai putin comun. Iata o lista de substante care sunt mai veninoase decat ar putea indica valorile sale LD50.

Mercurul

Efectele daunatoare ale mercurului sunt poate cel mai faimos exemplificate de Mad Hatter, al lui Lewis Carroll, ce a fost cronic expusa la mercur in timp ce isi desfasura activitatile sale comerciale. Dar toxicitatea mercurului este mult mai complicata, depinzand critic de tipul de mercur implicat. Compusul de mercur organic sau inorganic are diferite efecte si de aici si valorile LD50, ce sunt deobicei intre 1mg/kg si 100mg/kg.

Mercurul pur este considerat mai putin toxic, ilustrat dramatic de cazul unui dentist ce a incercat sa se sinucida injectandu-si elementul lichid in vene. La 10 luni dupa, a scapat complet de simptome, desi a avut mercurul distribuit prin plamani.

De aceea, exista mult mai multe otravuri ce sunt letale, cum este Polonium-ul 210, Arsenic, toxinele de sarpe. Ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte sa va jucati cu astfel de otrava.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *