Proiectul Manhattan

In anii 1940, Statele Unite erau activ implicate in Proiectul Manhattan, un program de cercetare top secret care dorea sa topeasca inamicii cu valuri virtuoase de foc atomic. Dupa cum va dati seama, o multime de state erau curioase ce fac americanii cu o armata de oameni de stiinta in mijlocul desertului, cea mai curioasa fiind Uniune Sovietica. DIn fericire pentru sovietici, unul dintre cercetatorii implicati in proiect lucra, de fapt, pentru ei, oferindu-le informatii pretioase in toata perioada aceea. Din pacate pentru Statele Unite, nu s-a aflat niciodata care om de stiinta era.

Tot ce stim este ca avea numele de cod Perseus. Acesta s-a implicat intre anii 1943 si 1946, pe aproape toata durata Proiectului Manhattan. Si, spre deosebire de alti spioni sovietici, care au fost descoperiti rapid, dupa ce Al Doilea Razboi Mondial s-a sfarsit, americanii nu aveau idee macar ca Perseus a existat pana cand niste fosti oficiali KGB a vorbit despre asta in 1991. Omul respectiv a furat cateva dintre cele mai importante secrete pe care guvernul american pe ascundea si a disparut timp de aproape 50 de ani, pana cand cineva si-a dat seama de asta.

Potrivit documentelor secrete KGB care au fost descifrate in timpul unui proiect de spargeri de coduri, Perseus era printre cei mai importanti oameni de stiinta din situl de testare al proiectilelor White Sands din Nex Mexico, precum si de la statia principala de cercetare din Los Alamos, ceea ce inseamna ca avea acces la cam tot ce se putea. Informatiile pe care le-a adunat (alaturi de cele stranse de alti trei spioni care au fost prinsi), nu doar ca a oferit Uniunii Sovietice un avans de un an sa inceapa dezvoltarea propriului program nuclear, dar i-a oferit si lui Stalin destul timp sa exerseze fata de „Sunt total surprins” cand presedintele american Truman a declarat ca detine bomba atomica in timpul conferintei de la Potsdam in 1945.

Mai multi oameni de stiinta au fost acuzati ca sunt Perseus, insa fiecare si-a putut demonstra nevinovatia in mod categoric. Mai mult, rusii au blocat brusc accesul la toate arhivele facute publice aproape cum le-au facut publice, asa ca acestea au ramas inchise de atunci. Oricine ar fi fost Perseus, acesta este sigur mort in prezent.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *