Cu totii am auzit expresia ”E ca mersul pe bicicleta”, cel mai adesea folosita atunci cand incerci sa descrii o abilitate care, odata invatata, nu ai cum sa o mai uiti vreodata. Insa, ce se poate intampla in momentul in care biciclistii experimentati nu se mai simt in stare sa fie capabili sa conduca o bicicleta in modul normal, asa cum au fost obisnuiti de mici? Exista posibilitatea ca aceasta zicala sa nu mai fie valabila?
Gluma de ingineri
Parte a unei glume facute de o echipa de ingineri, un grup de specialisti au creat o bicicleta care functioneaza asemeni principiului oricarei biciclete, cu exceptia faptului ca exista o mica diferenta: in momentul in care ghidonul bicicletei vireaza la stanga, roata o ia la dreapta, si invers. Asadar, creatorii acestei biciclete nu s-au asteptat ca aceasta sa functioneze atat de greu pe acest principiu, astfel ca inginerii si-au dat seama de cat de dificil a devenit condusul unei biciclete numai prin schimbarea a unei simple structuri.
Gluma, initial inofensiva, a devenit virala in lumea online, gasindu-se pe canalul de YouTube SmarterEveryDay. Povestea bicicletei este absolut incredibila iar motivul din spatele acestei creatii este destul de interesant: poate omul sa uite mersul pe bicicleta?
Dintotdeauna am fost constienti ca mersul pe bicicleta se invata mai usor atunci cand suntem copii, insa aceasta bicicleta a dus intregul proces de invatare catre un nou nivel. Capacitatile noastre de invatare sunt peste ceea ce putem intelege noi, insa acest experiment a scos in evidenta faptul ca oamenii pot uita algoritmul din creier care ne ajuta sa nu uitam mersul pe bicicleta. Cat traim invatam, si cu toate ca procesul de invatare poate nu se intreapta in directia ce buna, exista posibilitatea de a merge in directia buna.
Daca iti doresti sa urmaresti experimentul realizat de acesti ingineri, poti accesa pagina de YouTube https://www.youtube.com/watch?t=389&v=MFzDaBzBlL0.