Pozitia geopolitica
Teritoriul actual al Romaniei a fost, in decursul istoriei, in contact sau chiar inclus in sferele de interese ale unor puteri mondiale sau regionale ale timpului.
Imperiul roman a avut in Dacia limita lui nord-estica. Imperiul bizantin a avut, in acest spatiu, limita nordica a influentei sale directe, mai apoi Imperiul otoman. Imperiul rus, cautand sa ajunga spre gurile de varsare a Dunarii, a impins sfera sa de influenta directa pana la Nistru, apoi pana la Prut. Imperiul habsburgic a ajuns spre est, in timpul expansiunii sale maxime pana in Oltenia si Bucovina. Sfera de interese geopolitice directe a Germaniei s-a extins, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, pana la gurile Dunarii si Marea Neagra.
Dupa al doilea razboi mondial, Romania a ajuns in sfera de interese a fostei Uniuni Sovietice, iar o parte a teritoriului (dintre Prut si Nistru, precum si nordul Bucovinei a intrat in componenta acesteia. In perioada 1990-2007, Romania s-a aflat in zona de trecere (“zona balama”, “zona gri”) dintre Occident si spatiul ex-sovietic. Din 2007, Romania este membra a Uniunii Europene.
Pozitia geoeconomica
Romania se afla la intersectia celor mai importante axe geoeconomice, totodata si axe strategice ale continentului:
Axa Vest-Est: Europa Occidentala – spatiul ex-sovietic;
Axa Nord-Vest – Sud-Est (legatura intre tarile din nord-vestul Europei – Asia Mica si Orientul Apropiat);
Axa marilor: Marea Caspica – Marea Neagra – Marea Mediterana (“Drumul energiei caspice spre Europa”);
Axa fluviilor si canalelor: Rhin – Main – Dunare, definitivata in 1992, odata cu realizarea legaturii Main – Rhin (legatura dintre Marea Nordului si Marea Neagra)
Granitele de stat
Lungimea totala a granitelor Romaniei este 3149, 9 km (1085,5 km – frontiera terestra, 1817 km – frontierele fluviale si 247, 4 km frontiera maritima)
Suprafata Romaniei este 238 391 km². Asta inseamna ca este un stat de marime mijlocie, ocupand locul 80 pe Glob si 12 (13) in Europa.