Pozitia geopolitica

Teritoriul actual al Romaniei a fost, in decursul istoriei, in contact sau chiar inclus in sferele de interese ale unor puteri mondiale sau regionale ale timpului.

Imperiul roman a avut in Dacia limita lui nord-estica. Imperiul bizantin a avut, in acest spatiu, limita nordica a influentei sale directe, mai apoi Imperiul otoman. Imperiul rus, cautand sa ajunga spre gurile de varsare a Dunarii, a impins sfera sa de influenta directa pana la Nistru, apoi pana la Prut. Imperiul habsburgic a ajuns spre est, in timpul expansiunii sale maxime pana in Oltenia si Bucovina. Sfera de interese geopolitice directe a Germaniei s-a extins, in perioada dintre cele doua razboaie mondiale, pana la gurile Dunarii si Marea Neagra.

Dupa al doilea razboi mondial, Romania a ajuns in sfera de interese a fostei Uniuni Sovietice, iar o parte a teritoriului (dintre Prut si Nistru, precum si nordul Bucovinei a intrat in componenta acesteia. In perioada 1990-2007, Romania s-a aflat in zona de trecere (“zona balama”, “zona gri”) dintre Occident si spatiul ex-sovietic. Din 2007, Romania este membra a Uniunii Europene.

Pozitia geoeconomica

Romania se afla la intersectia celor mai importante axe geoeconomice, totodata si axe strategice ale continentului:

Axa Vest-Est: Europa Occidentala – spatiul ex-sovietic;

Axa Nord-Vest – Sud-Est (legatura intre tarile din nord-vestul Europei – Asia Mica si Orientul Apropiat);

Axa marilor: Marea Caspica – Marea Neagra – Marea Mediterana (“Drumul energiei caspice spre Europa”);

Axa fluviilor si canalelor: Rhin – Main – Dunare, definitivata in 1992, odata cu realizarea legaturii Main – Rhin (legatura dintre Marea Nordului si Marea Neagra)

Granitele de stat

Lungimea totala a granitelor Romaniei este 3149, 9 km (1085,5 km – frontiera terestra, 1817 km – frontierele fluviale si 247, 4 km frontiera maritima)

Suprafata Romaniei este 238 391 km². Asta inseamna ca este un stat de marime mijlocie, ocupand locul 80 pe Glob si 12 (13) in Europa.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *