Comert online

Comertul electronic este una dintre activitatile cu care se mandreste secolul XXI. Cine mai spune ca civilizatia vestica este, de fapt, cea primitiva, din cauza poluarii, a luptei dupa bani etc, sa se gandeasca la faptul ca poate sta in pat cu laptopul in fata si sa-si comande tricourile cu sloganuri pro-Pamant fara sa polueze atmosfera cu benzina pe care o folosea autobuzul mergand la mall, iar prin folosirea cardurilor, nici nu mai e nevoie sa tiparim asa multi bani. Asa ca, macar incercam.

Cumparaturile online au luat un avant atat de mare datorita diversitatii mari de produse pe care o ofera. Nu cred ca exista vreun produs pe care sa-l gasesti in magazin si sa nu-l poti gasi online nicaieri. Am gasit pana si un furnizor haine second hand, asa ca te poti imbraca precum germanii de acum zece ani fara sa mai stai prin mirosul specific acelor magazine. Nu ca eu nu as cumpara din acele magazine, caci tocmai de asta zic.

Surprinzator este faptul ca Romania o duce destul de ok in legatura cu dezvoltarea pietei de retail online. Poate locul 50, pe care il ocupam, nu suna prea stralucit, insa avem obiceiul sa ocupam pozitii joase in clasamente ale dezvoltarii, asa ca locul 50 nu suna asa rau. Desi se afla in fata noastra tari ca Filipine, Indonesia, Peru, Thailanda, India, Africa de Sud, Malaezia si Chile, state pe care nu le consideram neaparat ca fiind mai dezvoltate ca noi. Insa macar nu am fost depasiti de Eritreea sau cine mai stie care alta tara. Desigur, rivala noastra de la sud, Bulgaria, a reusit iar sa ne intreaca, clasandu-se pe locul … 49.

Nici potentialul nostru de piata online nu pare sa fie mai mare. In urma unor calcule, Romania ar urca doar pe locul 48, depasind doar India si Indonezia. Prietena noastra, Bulgaria, are insa un potential care ar amplasa-o pe locul 40. Ciudat este faptul ca dupa marimea pietii, Romania ar face schimb de locuri cu Bulgaria. Acest lucru, precum si faptul ca aveam cea mai mare viteza a internetului din Europa nu par sa ne ajute.

Factorii care contribuie la amplasamentul jos al tarii noastre in cadrul tarilor utilizatoare de comert online sunt reprezentati de deschiderea tarzie a tarii noastre catre internet si de neincrederea pe care o resimt romanii fata de cumparaturile online, mai ales cei care au trecut de tinerete, precum si lipsa unui calculator si a unei conexiuni la internet in cazul batranilor.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *