paris

Macelul de la Paris, pus la cale de organizatia terorista ISIS, asa cum declara si presedintele Frantei, Francois Hollande, este „un act de razboi”. Astfel, se prevede raspunsul colectiv al tuturor statelor NATO in ceea ce priveste Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord: „Un atac armat asupra unuia sau a mai multor state din Europa sau America de Nord va fi considerat un atac la adresa tuturor”.

Liderii deja dezbat raspunsul la aceasta actiune. Hollande a vorbit cu presedintele Obama. Alte state NATO, inclusiv Germania si Canada, si-au exprimat solidaritatea. Indignarea si furia, desi sunt justificate, nu sunt de ajuns. Singura masura adecvata, dupa ce au fost ucisi cel putin 130 de oameni in Paris, este un raspuns militar, fiind singura modalitate de a lupta impotriva ISIS si de a elimina puterea organizatiei din Siria si Irak. Hollande a lasat sa se inteleaga ca atacurile au fost „pregatite, organizate si planuite din interior, existand complicitate dinauntrul Frantei”. ISIS sau o organizatie afiliata lor, a sustinut faptul ca au doborat avionul rus, rezultand in pierderea a 224 vieti. Atat Statele Unite, cat si Marea Britanie sunt de parere ca aceste declaratii sunt adevarate si credibile.

Masuri impotriva ISIS

ISIS nu este o amenintare locala. Este o amenintare la adresa omenirii. Chiar si Papa Francisc a declarat ca atacurile de la Paris „nu sunt umane”. Intr-un fel, are dreptate. Insa istoria ne invata ca fiintele umane sunt capabile de cel mai mare rau si, din pacate, actiunile malefice din randul oamenilor tind sa creasca.

Pentru a infrange ISIS in Siria si Irak, avem nevoie de fortele NATO. Un razboi aerian impotriva ISIS nu este destul. Atacul de la Paris a fost inclus intr-o „campanie de bombardament”. Marile puteri, inclusiv Rusia si China, au condamnat cele petrecute la Paris. Puterile regionale, cum ar fi Arabia Saudita, au un interes in infrangerea monstrului pe care l-au ajutat sa creasca,  fara sa isi inchipuie ca, Califatul va fi acela care ii va distruge.

ISIS este alunecos si eficient. Dispune de o propaganda bine pusa la punct si o ideologie care atrage chiar si tinerii musulmani. Batalia este si va fi destul de lunga. Doborarea ISIS in Siria si in Irak nu va elimina amenintarea terorismului jihadist. Pasivitatea este o reteta perfecta a esecului. Este timpul, ca in numele umanitatii, sa se actioneze impotriva Statului Islamic.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *