GlutenGluten

Caracterizata prin diferite simptome ale prezentei glutenului in corp, sensibilitatea la gluden poate sa fie cauzata de o varietate de motive. Aceasta boala mai este cunoscuta si drept alergie la grau sau intoleranta la grau. Glutenul este o proteina gasita in mancarurile procesate din cereale, precum orz, grau, ovaz, secara etc. Acesta ofera alutatului facut din cereale elasticitatea. Totusi, sunt unii oameni care prezinta sensibilitate acestui tip de mancare naturala. Oamenii afectati de sensibilitatea la gluten prezinta diferite simptome in momentul in care consuma produse care contin gluten, simtindu-se mai bine in momentul in care urmeaza o dieta lipsita de gluten. Alimente fara gluten doar aici am gasit la un raport calitate – pret foarte bun.

Sensibilitatea la gluten este o afectiune medicala in care gluten are efecte adverse asupra corpului. Cand aceasta proteina este eliminata din produsele alimentare, corpul isi revine la starea de dinainte. S-a descoperit ca oamenii care sufera de sensibilitate la gluten se confrunta cu o schimbare in alcatuirea sangelui. Cand o persoana cu sensibilitate la gluten consuma mancaruri care contin aceasta proteina, acestea raman nedigerate si se depoziteaza pe peretii intestinului. Ca urmare a depozitarii, corpul le considera corpuri straine, lucru care activeaza sistemul imunitar, care incearca sa ucida intrusul. Astfel, incep sa se produca anticorpi, in incercarea de a rezolva problema glutenului. Urmatoarea data, cand astfel de mancaruri sunt ingerate, anticorpii le ataca. Acest fapt duce la un raspuns imunitar la fiecare consum, afectand in rau corpul. Desi cauza exacta a afectiunii nu este cunoscuta, oamenii de stiinta sugereaza ca ar fi ereditara, adica, este transmisa din generatie in generatie.

Simptome:

De fiecare data cand aceasta proteina este consumata, corpul raspunde cu sistemul imunitar, prin distrugerea propriilor celule. Acest lucru, la randul lui, cauzeaza inflamarea si afectarea tractului intestinal, ca urmare a anticorpilor. S-a descoperit ca, de multe ori, oamenii care sufera de boli gastrointestinale, precum boala lui Crohn, sufera si de aceasta sensibilitate. Simptomul cel mai comun este reprezentat de problemele intestinale. Diareea, senzatia de umflare, gaze si dureri abdominale se numara printre simptomele prezentate de catre oamenii afectati de aceasta afectiune. Unii oameni pot sa prezinte si crampe stomacale provocate de gaze si umflare. Persoanele care sufera de constipare pentru o perioada mai lunga de timp pot sa fie si ele afectate de alergia la grau. In  unele cazuri, persoana poate sa prezinte simptome alternante de constipatie si diaree.

Infectiile frecvente sunt si ele un simptom comun ale sensibilitatii la gluten. Aceste infectii sunt cauzate de afectarea intensiva a intestinului subtire. In cazul unor afectiuni, sistemul imunitar slabeste sau flora stomacala este deranjata, facandu-i pe acesti oameni mai sensibili in fata infectiilor sau a altor boli.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *