bike-sharing

Bike-sharing reprezinta un sistem foarte bine pus la punct in orasele si metropolele din zonele importante din Europa Occidentala, sistem care a ajuns si in Romania dar care nu a fost aprobat pana in prezent. Insa, dupa o perioada de asteptare de mai bine de patru ani de zile, clujenii se pot bucura de proiectul bicicletelor gratuite- acest lucru numai in anumite conditii.

In mod normal, sistemul bike-sharing ar fi trebuit sa fie functional inca din primavara anului 2013, fiind initializat inca din anul 2011. Cu toate acestea, programul a devenit functional abia anul acesta, astfel ca turistii si locuitorii din Cluj se pot bucura de o plimbare cu bicicleta dupa ce isi primesc cardurile care vor permite acestora sa „imprumute bicicletele”.

In acest sens, cardul de acces va fi unic si numai pentru o singura eersoana si nu poate fi folosita si imprumutat unei alte persoane. Cu alte cuvinte, daca titularul cardului va imprumuta cardul catre o alta persoana, acesta va raspunde fata de orice situatie neplacuta care se iveste.

Cum functioneaza bike-sharing?

In esenta, acest proces este cat se poate de simplu: dupa ce se va obtine cardul de acces, utilizatorul il va scana in una din statiile speciale si va introduce codul PIN, dupa care urmeaza un timp de 10 minute in care acesta isi va putea selecta bicicleta. Numarul de astfel de statii va ajunge la 50, insa aceste locuri vor fi amenajate abia dupa ce lucrarile din Cluj se vor incheia. Astfel, primaria municipiului Cluj va pune a dispozitia locuitorilor si a turistilor 540 de biciclete si 5000 de carduri de acces.

Cu toate acestea, sistemul este gandit in asa fel incat bicicletele sa fie utilizate pentru o perioada mai scurta de timp. In acest sens, termenul de „gratuit” se aplica numai pentru primele 45 de minute de utilizare a bicicletei, plus o perioada de inca 15 minute de gratie. Astfel, dupa cele 60 de minute, biciclistul va fi taxat in functie de minutele care trec in plus peste o ora, iar in cazul in care bicicleta va fi utilizata pentru o zi, atunci pretul ajunge si pana la 80 de lei.

Chiar daca sistemul bike-sharing a fost inaugurat recent, acesta intalneste unele piedici: lucrarile de constructii din oras dar si sezonul de iarna- timp in care nu vor exista conditii favorabile pentru mersul pe bicicleta.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *