Categorii
Alimentatie Sanatate

Statul impiedica alaptarea bebelusilor

Inca de la primele repiratii si batai ale inimii, bebelusul are nevoie de toata afectiunea si hrana necesara cresterii si dezvoltarii armonioase. Dar ce ne facem cand nu ii putem oferi bebelusului hrana cea mai sanatoasa in primele luni de viata si anume laptele matern? Multe din proaspetele mamici se confrunta cu probleme ale glandelor mamare sau dezvolta insuficiente hepatice care nu le permit sa isi hraneasca copiii in mod natural si sunt nevoita sa apeleze la laptele praf.

Multe dintre aceste persoane nu stiu ca pot sa opteze pentru varianta de a primi lapte praf de la stat, in conformitate cu Legea 321/2001 privind acordarea de lapte praf gratuit pentru copii cu varsta cuprinsa intre 0-12 luni ce nu beneficiaza de laptele matern. Dar acest demers implica de cele mai multe ori un traseu lung si anevoios, plin de harhogaraie si plin de birocratie, iar statul descurajeaza din ce in ce mai mult acest drept.

De exemplu, pentru ca o mamica in situatia de mai sus sa primeasca formula de lapte praf necesara alaptarii bebelusului, ea trebuie sa intocmeasca un dosar. Primul pas este sa mearga la medicul de familie cu actele necesare, prin care sa demonstreze de ce nu poate alapta in mod natural copilul, dosar care este trimis la Directia de Sanatate Publica. Functionarii de aici inainteaza dosarul spre Ministerul Sanatatii care il supune spre aprobare. Acesta din urma face licitatia si transmite informatia despre cantitatea de lapte praf disponibila la DSP. De aici, primariile urmaresc alimentarea cu cutiile de lapte praf si apoi angajatii de la Serviciul Public de Asistenta sunt chemati sa le ridice. In cele din urma este informat si medicul de familie, care anunta familia bebelusului sa mearga la primarie pentru a-si ridica necesarul de lapte praf.

Statul in loc sa incurajeze cresterea copiilor este facut sa descurajeze, sa umileasca si daca se poate sa ii puna pe drumuri pe acei parinti care isi cer drepturile pentru bebelusii lor si de cele mai multe ori aceste familii ajung sa apeleze la farmacii pentru a obtine laptele praf necesar cresterii copiilor, in conditiile in care o cutie de lapte praf variaza intre 25-50 lei si este suficient pentru a hrani bebelusul aproximativ o saptamana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *