Categorii
Blog Finante Sfaturi Social Viata sociala&relatii

Stii sa-ti administrezi banii?

Cat de bine ne pricepem sa ne organizam banii poate spune foarte multe despre noi. Daca ai datorii la toata lumea si ramai mereu fara bani, insa esti mereu in localuri scumpe si mananci doar mancaruri extravagante, e clar ca nu esti o persoana responsabila si cu picioarele pe pamant. Cu totii ne dorim o viata de huzurie, insa asta nu inseamna ca si putem sa o traim astfel.

Eu, cel putin, nu sunt foarte bun la organizarea banilor. Un studiu a aratat ca majoritatea persoanelor de 20 de ani se descurca destul de bine la aceasta organizare, insa se pare ca nu fac parte din acel procent exclusivist. Am gasit audit financiar statutar aici si pe masura ce depind tot mai mult de fortele mele proprii, s-ar putea sa fie nevoie sa apelez la astfel de firme de contabilitate si consultanta pentru cateva sfaturi – nu vreau sa ajung sa mor de foame.

Surprinzator, un studiu a descoperit ca persoanele din grupele de varsta de 30 si de 40 de ani se pricep cel mai prost la administrarea banilor. O cauza exacta nu s-a gasit, insa este posibil ca acest lucru sa se intample pentru ca intervin mai multe responsabilitati. Daca la 20 si ceva de ani iti trebuie bani doar pentru chirie, mancare si ceva distractie si transport, dupa 30 de ani multi oameni incep deja sa-si intemeieze o familie. Chiar daca salariile le-au mai crescut daca au avansat in cadrul companiei, cel mic necesita foarte multe cheltuieli, lucru care ar explica de ce adultii raman cu mai multa luna la sfarsitul banilor, decat invers.

Dupa 50 de ani, lucrurile incep sa se redreseze treptat, probabil ca urmare a faptului ca acum copiii nu mai depind complet de tine si isi pot lua diferite tipuri de job-uri. Procentul persoanelor care isi administreaza banii tot mai bine creste la grupa de 60 de ani, pentru ca grupa de 70 de ani sa prezinte cele mai bune statistici din toate grupele. Evident, acest lucru se explica prin faptul ca dupa o anumita varsta copiii chiar nu mai depind de tine financiar deloc, usurandu-ti tie astfel cheltuielile, chiar daca apar altele, precum tratamentele medicamentoase. Batranii nici nu practica foarte multe activitati recreative care sa necesite foarte multi bani – de cate ori ai vazut batrani de 70 de ani la concerte rock? Fiind pensionari, daca merg sa faca tratamente in diferite statiuni, au parte si de anumite reduceri de pret pentru unele utilitati. La asta se adauga si lectia de viata, ca nu e bine sa risipesti banii, pe care o inveti intr-un final.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *