Din cauza crizei migratiei cu care nu doar Europa se confrunta in prezent, ci si Romania, universitatile din tara au fost rugate sa isi contorizeze numerele de locuri libere din campus-uri, astfel incat studentii si elevii sa isi imparta dormitoarele cu refugiatii din statele arabe.

Astfel, in urma cererii primite de Ministru Educatiei, universitatile si scolile din Iasi sunt obligate sa faca o inventariere a spatiilor libere care ar putea sa le puna la dispozitia refugiatilor. In acest sens, exista aproape 300 de locuri in caminele institutiilor scolare unde numarul de elevi a scazut drastic. Dar, inainte de a fi date in folosinta si de a putea fi locuibile, caminele trebuie reabilitate.

Camelia Gavrila, inspector general al ISJ Iasi, declara ca „Conditiile pe care le putem pune la dispozitia refugiatilor nu sunt chiar de lux. Astfel, acestia vor beneficia de masa si cazare, vor avea parte de consiliere pishologica si teologica, iar pentru a-i ajuta am gasit trei astfel de camine care apartin liceelor Petru Poni, Anghel Saligny si Mecatronica. Sunt camine pe trei nivele, dar pot fi utilizate numai daca primaria va lua masuri de reabilitare a acestora, deoarece nu au mai fost folosite de mult timp. In ceea ce priveste situatia celorlalte camine, acestea sunt pline de elevi.”

Refugiati in universitatile din Iasi

Cu toate ca refugiatii ar putea gasi locuri la caminele de elevi, se pare ca usile caminelor de la universitati nu sunt chiar atat de deschise. Profesorul Vasile Isan, restorul universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi sustine ca cele 14 camine studentesti sunt foarte pline, astfel ca nici macar studentii universitatii nu mai au locuri. „Am fost sesizati, am inteles. Dar nu avem unde sa-i cazam. Nu ne ajung locurile nici pentru studentii nostri.”- sustine rectorul.

Daca la Cuza lucrurile nu sunt chiar roz pentru refugiati, acestea nu sunt mai bune nici la Politehnica, deoarece nu se gasesc locuri libere in cele 21 de camine pentru studenti. Profesorul Ion Giurma, rectorul universitatii Tehnice Gh. Asachi, sustine ca „ne pare rau, dar nu ne permitem sa primim refugiati, pentru ca nu avem loc suficient nici pentru studentii nostri. Le vom transmite celor de la Minister ca nu mai exista locuri libere.”

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *