eutanasiere-legal

Cu siguranta nu exista un subiect mai controversat decat cel care analizeaza „eutanasierea” sau „sinuciderea asistata”. Eutanasierea reprezinta administrarea intentionata a unei doze letale de medicament cu scopul ca pacientul sa isi termine viata. Sinuciderea asistata reprezinta acel moment in care un doctor prescrie medicamente letale catre un pacient, insa pacientul este responsabil de administrarea acestora. Ambele practici au acelasi scop: de a curma suferinta unui pacient. In timp ce in majoritatea statelor lumii eutanasierea ramane ilegala, exista alte tari- mici la numar- care accepta aceasta practica.

 Iata care sunt 5 dintre acestea

Olanda- Prima tara din lume care a legalizat eutanasierea, adoptand legea in 2002, cu toate ca eutanasierea a fost tolerata inca din anii 1970. Astfel, orice persoana cu varsta de peste 12 ani are dreptul de a-si cere dreptul la moarte.

Belgia- Eutanasierea este legala in Belgia de aproape 10 ani, dar cu toate acestea sunt si unele reguli. Astfel, cel care „sufera de o boala grava si de dureri insuportabile, atat fizice cat si psihice, poate cere eutanasierea”.

Luxemburg- Desi o buna parte din comunitatea medicala din Luxemburg a fost impotriva legalizarii eutanasierii, in anul 2009, Luxembrug a devenit cel de-al treilea stat care a legalizat aceasta practica. Un pacient are dreptul sa isi curme viata daca sufera de o boala incurabila, insa cererea de eutanasiere trebuie sa ii fie aprobata de doi medici.

Elvetia- sinuciderea asistata este legala inca din anii 1930, dar cu toate acestea, eutanasierea ramane ilegala. Pe de alta parte, in Elvetia nu numai cetatenii au dreptul la sinucidere asistata, dar si persoanele straine. De altfel, foarte multe persoane aleg sa calatoreasca in Elvetia tocmai pentru a beneficia de un sfarsit de viata legal.

Germania- In Germania, pacientii au dreptul de a refuza orice tratament care ar putea sa le salveze viata. Mai mult, sinuciderea asistata este semi-legala in Germania, iar un doctor- care are un ordin scris- are permisia de a prescrie medicamente care sa scurteze viata unui pacient.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *