femeie la masa de paste

De-a lungul Saptamanii Mari, se practica mai multe obiceiuri si traditii. Desi sunt foarte multe generale, sunt si unele specifice fiecarei zone istorico-geografice. In Ardeal apare un melanj al culturilor orientale si occidentale, traditiile romanesti si maghiare impletindu-se armonios.

In zilele de Miercuri, Joi si Vineri (toate zilele din saptamana sunt considerate Mari sau Sfinte), exista obiceiul sa se pregateasca pasca, mielul si ouale, care in Transilvania sunt, traditional, incondeiate intr-o varietate de modele.

In unele zone ale Transilvaniei, sambata baietii impodobesc brazii cu panglici colorate, iar la lasarea serii, acestia se furiseaza in curtile fetelor de maritat, agandu-le brazii la poarta. Fetele considerate frumoase primesc zeci de crengute la poarta. Acestea stiu insa cine le-a lasat, caci, potrivit traditiei, trebuie sa stea la panda toata noapte, pentru a-i rasplati pe flacai la stropit in prima sau a doua zi de Paste.

Ciocnitul oualelor se face urmand un anumit ritual, in care persoana mai in varsta, de obicei barbatul, incepe prin a i se adresa unei alte persoane de la masa cu „Hristos a Inviat!”, ciocnind un ou cu aceasta; la randul ei, persoana ii raspunde cu „Adevarat a Inviat!”

In aceasta zona, ca si in Bucovina se obisnuieste ca in prima zi de Paste, de dimineata, membrii familei sa se spele pe fata cu apa in care au fost puse un ou rosu, bani de argint si o crenguta de busuioc. Tot in unele zone se spune ca iti va merge bine daca prima persoana intrata in casa este un barbat. Cam sexista traditie, hmm.

In a doua zi de Paste, tinerele sunt stropite cu parfum de baieti imbracati in haine traditionale, iar acestea le ofera baietilor de baut si cateva daruri mici. Traditia spune ca fetele vor avea noroc tot anul, iar daca esti barbat si uiti sa practici obiceiul, te va urmari ghinionul.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *