8 septembrie marcheaza ziua de sarbatoare, Nasterea Maicii Domnului. Se spune din popor ca este Sfanta Maria Mica si motiv de a sarbatori cum se cuvine de vreme ce 15 august a insemnat perioada de post. Insa pe langa sarbatoarea in sine din popor sunt numeroase traditii care se respecta. Superstitii inca respectate, fie ca le crezi sau nu pana la urma se rezuma totul la ideea de a nu munci in aceasta zi.

  • Fetele nemaritate culeg navalnicul, o planta ce se gaseste in padure. Nu este chiar la indemana oricui insa se spune ca sub puterea si semnificatia zilei de Sfanta Maria se va indeplini dorinta de maritat. Iar pentru ca tanarul fecior sa vina la petit cat mai curand fetele poarta planta in san pe tot parcursul zilei.
  • O alta superstitie este legata de ideea de a tine usa deschisa in timpul zilei. Se crede ca asta inseamna sa iti doresti ca Maica Domnului sa iti intre in casa.
  • De asemenea in numele aprecierii fata de divinitate se pare ca in aceasta zi sunt si alte doua lucruri pe care sa nu le faci. A merge inapoi sau sa iti tunzi parului, totodata sa il arunci sunt se pare in gandirea populara chestiuni ce tin de motivele prin care nu  respecti aceasta zi sfanta.
  • Ocrotitoare pentru femei si copii se spune ca rugaciunile prin care ceri ajutor Maicii Domnului sunt mijlocite si prin puterea divina va aduce atat ocrotire in special pentru femei care vor avea parte de o nastere usoara.

De la sfatul de a nu gati si de a nu gospodari pentru ca astfel vei atrage mania si risti sa patesti ceva si pana la ideea de a nu face focul in vatra pentru a nu te imbolnavi superstitiile sunt variate si tin de o cinstire a numelui, a sfintei.

admin

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *