Turism culturalTurism cultural

Cultura reprezinta expresia civilizatiei materiale si spirituale generale a unui popor; in sens larg ea cuprinde atat cultura materiala (toate bunurile materiale si tehnicile necesare producerii lor), cat si cultura spirituala (creatiile din domeniul stiin?ei, literaturii, artelor). In acest context, turismul cultural reprezinta o forma de valorificare a resurselor antropice si de aceea, in sfera sa de cuprindere se include si turismul citadin, dar si cel rural – etnografic.

Turismul cultural este o practica culturala care necesita o deplasare sau pe care deplasarea o favorizeaza. Definirea turismului cultural trimite obligatoriu la notiunea de patrimoniu, definit ca “tot ceea ce merita a fi conservat” sau, mai precis, totalitatea componentelor materiale si imateriale ale identitatii oricarei societati.

A vorbi despre turism cultural a fost, multa vreme, un pleonasm, deoarece, pana la începutul secolului XX, turismul era cultural prin natura sa. Turismul cultural poate fi definit si ca o forma de mobilitate turistica al carui scop este largirea orizontului de cunostinte prin descoperirea patrimoniului cultural artistic sau arhitectural si a teritoriilor in care acesta se insereaza. Prin extrapolare, toate tipurile de turism includ si o “secventa culturala”.

Practicarea turismului cultural nu este legata de un spatiu cu caracteristici proprii, dar orasul ramane totusi spatiul predilect de manifestare.

Cei care practica acest tip de turism pot fi grupati in trei mari categorii:

  • Clientela specializata intr-o anumita tematica, foarte motivata; numarul lor este foarte mic, iar obiectul preocuparii lor este de fapt motivatia calatoriei.
  • Clientela atrasa de tot ceea ce este cultural, “bulimici” ai culturii.
  • Clientela ocazionala, atrasa de curiozitate, majoritara.

Pornind de la un turism mai curand elitist din punct de vedere social si centrat pe siturile dedicate culturii, turismul cultural a evoluat si s-a diversificat constant, adresandu-se unui public tot mai numeros si incluzand obiective tot mai inedite si diferite, tipurile de turisti diferentiindu-se.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *