viata-salbatica-cernobil

Locul unde s-a petrecut cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii a devenit un paradis pentru viata salbatica. Abundenta animalelor din jurul Cernobilului, cum ar fi cerbii, elanii si mistretii, face ca intreaga regiune sa para asemanatoarea unei rezervatii naturale, lupii fiind extrem de comuni in aceste locuri.

Mai mult de 116.000 de oameni au avut de suferit in urma exploziei din 1986, iar altii 220.000 au fost mutati din imprejurimile Cernobilului din cauza radioactivitatii, lasand libera o zona de aproape 4200 de kilometri patrati, zona care este impartita in mod egal atat in Belarus cat si in Ucraina.

„Oricare ar fi efectele negative ale radiatiilor, cele din ziua de azi nu sunt chiar atat de daunatoare ca cele de la acea ora. Nu spun ca nu au existat efecte dezastruoase, insa nu putem oberva efectele de la Cernobil asupra populatiei ca ansamblu”- sustine Jim Smith de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie. „Lucrurile pe care le facem zi de zi, cum ar fi ocuparea unei suprafete, sivicultura, vanatul si agricultura, sunt lucrurile care dauneaza mediul. Constatarile uimitoare de la Cernobil demonstreaza ca natura poate inflori numai acolo unde omul nu actioneaza. Locurile salbatice pot reveni la viata daca le dam o sansa”- mai adauga acesta.

Animalele de la Cernobil

Analiza lui Smith reprezinta cel mai mare studiu asupra vietii salbatice care se desfasoara in aceasta zona. Oamenii de stiinta au efectuat analize aprofundate asupra cerbilor, elanilor, mistretilor si lupilor din zona, in perioada 2008 si 2010. Echipa a masurat abundenta de animale din prezent cu cele care au existat in anul 2005 si au ajuns la concluzia ca viata salbatica a reusit sa se desfasoare normal, cu toate ca aici a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din lume.

De asemenea, acestia au masura datele istorice privind densitatea de animale din perioada de 10 ani de dupa acident- 1987-1996. Prin compararea acestui lucru cu masuratorile contemporane, cum ar fi cea cu cesiu 137- un marker al nivelului de radiatii- Smith a concluzionat ca radiatiile din zona au avut un impact minor asupra supravietuirii animalelor salbatice.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *