In lume din momentul in care ai implinit 18 ani esti major si raspunzator pentru ceea ce faci. Insa in America trebuie sa fi implinit 21 de ani sa fii considerat pe aceeasi lungime de unda. Totul spre bine in conditiile in care tinerii se avanta destul de repede in lumea oamenilor mari, de a frecventa cluburile si de a fi tentati de a incerca tot felul de lucruri. Si totusi in ceea ce privea consumul si vanzarea tigarilor 18 ani era suficient pentru comercianti. Nu si de acum inainte.

Incepand cu ianuarie 2014 in America va trebui sa demonstrezi ca ai 21 de ani pentru a cumpara tigari. Si mai cu seama pentru ca este interzis sa fumezi in locuri publice, pe plaje, in baruri, in restaurante sau in parcuri se incearca asadar sa se limiteze acest viciu. Dar sa tinem cont de faptul ca nici asta nu garanteaza faptul ca tinerii vor fi mai limitati ca si expunere fata de acest viciu. O incercare pana la urma care, asa cum spun initiatorii, va aduce imbunatatiri si va face ca tinerii sa nu fie predispusi prea devreme la dependenta caci varsta critica este tocmai cea de majorat si pana cand ajung sa fie mai responsabili pentru viata lor, faptele lor.

De ce nu se aplica si in Romania acelasi lucru? Desigur fiecare in parte este raspunzator pentru propria viata si nu poti ingradi dreptul fiecaruia de a alege ce si cum sa faca in viata. Totusi este de mentionat faptul ca fumatorii mentin un nivel ridicat al bugetului intern. Ceea ce statul castiga din accize spre exemplu se inregistreaza la aceeasi cota cu industria de petrol spre exemplu. Si cu cat se ingroasa numarul de consumatori de tutun cu atat creste suma ce revine statutului. Practic un rau necesar.

 

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *