gradina botanica din cluj
gradina botanica din cluj

Daca aveti drum prin Cluj-Napoca, nu puteti rata o vizita la Gradina Botanica „Alexandru Borza” a Universitatii Babes-Bolyai, care a fost fondata in 1920 de catre profesorul Alexandru Borza. Aceasta se afla in partea sudica a orasului si este intinsa pe o suprafata de 14 hectare, fiind organizata dupa unirea dintre Transilvania si Romania, iar in 2010 a fost inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, lista realizata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.

Aceasta prezinta mai mult de 10.000 de plante din toata lumea, fiind impartita intr-o serie de zone:

  • ornamental (aici se afla Gradina Japoneza, Rosariumul si Gradina Mediteraneana, unde sunt cultivate zeci de specii de plante ierboase si lemnoase);
  • fitogeografic (plantele de aici sunt asezate tinand cont de asociatiile care apar in natura);
  • sistematic (aceste plante sunt grupate pe familii, ordine si clase);
  • medicinal (puteti observa plantele care au proprietati medicale si curative);
  • economic (aici sunt plantate acele specii care au o valoare industriala sau economica mare, precum palmierul de ulei).

Cele mai importante atractii ale gradinii sunt Gradina japoneza (in stil japonez gyo-no-niwa, cu un parau si o casuta in stil japonez, amenajata aproape de intrare) si Gradina romana (aceasta prezinta relicve ale coloniei romane Napoca, inclusiv o statuie a zeitei Ceres, care avea in grija cerealele)

Gradina dispune si de sase sare, care impreuna ating o suprafata de 3.500 metri patrati, in care pot fi gasite plantele din zonele ecuatoriale si tropicale. Sera cu plante acvatice se remarca prin lotusul amazonian, care are frunze ce pot depasi un diametru de 1,5 metri, sera cu palmieri, care contine 80 de specii de palmieri din Australia, Asia si Insulele Canara, sera cu orhidee si ferigi, sera cu plante suculente, sera cu vegetatie din Australia si vegetatie mediteraneana, precum si sera cu bromeliacee (cu plante ca ananasul sau tilandsia).

Gradina nu duce lipsa nici de plante romanesti, vegetatia din tara fiind reprezentata de plante din Banat, Moldova si Bucovina, Oltenia, Transilvania, Muntii Carpati, dar si di zona dunelor maritime ale Marii Negre.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *